Últimas noticias Hemeroteca

Castanyes i panellets, tradicions ancestrals

L’antropòloga lleidatana Josefina Roma situa el costum de preparar i menjar panellets als antics rituals celtes que oferien presents als avantpassats

Joaquín Garcia, castanyer de la plaça Sant Joan /

Avui a l’Hora Lleida hem parlat de la tradició de la castanyada i de menjar panellets. D’on prové? L’antropòloga de la Universitat de Barcelona, originària d’Alguaire, Josefina Roma, situa l’origen en els rituals celtes en què s’oferia presents als avantpassats.

D’aquells presents, que acabaven menjant-se els “vius” n’ha quedat el costum de fer panellets i menjar-los aquesta nit de traspàs entre el final de l’estiu i l’hivern. Una nit en què també mengem castanyes perquè són fruits d’aquesta época. Tot i que ara, a Lleida, s’han d’anar a buscar a Galícia.

JOSEFINA ROMA / Antropòloga de la UB: 'Els panellets i les castanyes tenen origens ancestrals' / RÀDIO LLEIDA

Juntament amb la castanyada ara també s’està convertint en una tradició celebrar el Halloween, una festa en que els més petits de la casa se disfressen de dimonis o bruixes. I això ho nota la botiga “La festa”. El seu propitari, Josep Miquel Llassera, afirma que aquests dies factura el 5% de tot l’any.

Aquest és un dels arguments de l’Hora Lleida d’avui, en què també hem conegut la història d’en Joaquín García, venedor de castanyes de Lleida des de fa 6 anys i la previsió de venda de flors per Tots Sants del gremi de floristes, en boca de la seva secretària, Cristina Bonet.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?