Sociedad
SANITAT

Una nova app ajudarà als pacients amb fibromiàlgia a pal·liar el dolor

Aquesta nova eina, desenvolupada per investigadors de la URV, ajudarà als pacients joves amb fibromiàlgia a millorar els llindars de dolor crònic que pateixen a causa de la malaltia.

Tarragona

L’aplicació per a mòbils i tauletes Fibroline vol ajudar als joves amb fibromiàlgia a pal·liar el dolor crònic que pateixen i millorar la seva qualitat de vida. Segons el grup de recerca ALGOS de la Universitat Rovira i Virgili, en el cas dels nens i adolescents hi ha un buit pel que fa a tractaments i professionals especialitzats, i aquesta eina tecnològica pot ajudar a detectar les principals mancances i dificultats que es troben en el seu dia a dia. Tal i com explica la doctora De la Vega, “no volem que es substitueixi la figura del metge sinó complementar-la”.

Un estudi fet fa anys a nivell estatal amb una mostra de població exclusivament del Camp de Tarragona arribava a la conclusió que un 37% dels nens i joves pateixen dolor crònic.

Tractament psicològic contra el dolor

Els materials audiovisuals i de lectura són el primer esgraó d’aquesta aplicació, que després d’aquesta primera presa de contacte fa una monitorització per tal d’adaptar-se a cada pacient, és a dir, fa tot un seguit de preguntes per detectar els seus punts dèbils i un seguiment per veure com va el tractament. També hi ha un espai que recorda quan cal prendre les medicacions o fer les visites rutinàries, i un bloc de notes per anotar quan el dolor és més intens. Tota aquesta informació es vehicula a un terapeuta que vetlla per l’evolució del pacient.

El grup de recerca començarà ara un assaig clínic durant nou setmanes amb una trentena de persones de 14 a 24 anys. Per participar-hi cal que no s’estigui seguint cap altre tractament psicològic.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00