Sociedad

Pisos destrossats i saquejats pels llogaters

A Catalunya, gairebé una quarta part dels pisos que els propietaris recuperen després de llogar-los estan literalment destrossats

Barcelona

Els administradors de finques denuncien que, en els casos extrems, posar-los a punt pot suposar una factura de fins a 30 mil euros. Per això reclamen a la Generalitat que destini una part del fons català de fiances a cobrir aquestes costoses reparacions.

Pisos destrossats i saquejats pels llogaters

00:54

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/002RD010000000924460/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Molts dels pisos, a més a més de destrossats, es retornen saquejats. Abans d'abandonar-los els llogaters han robat tot el que han pogut: s'emporten electrodomèstics, canonades, lavabos... tot el que es pugui revendre. I per si això fos poc, hi ha casos en que els habitatges es diferencien d'un abocador només pel nom. Aquest és el panorama que descriu la Sònia, treballadora de Finques Lasauca, a Figueres als micròfons de SER Catalunya: "Pots entrar i no trobar-te res, mobles de cuina trets, endolls, cablejat de telèfon... tot arrencat! O et pots trobar, en l'altre extrem, de tot: els lavabos plens de coses, sabates a les habitacions, roba per tot arreu, extensions de cabell per allà, la nevera plena de menjar fet malbé... En tots els casos, els propietaris s'han de gastar molts diners. O bé per treure tot el merder que han deixat o per arreglar les destrosses".

Destrosses que en els casos més extrems poden costar fins a 30 mil euros. De mitjana el paguen els propietaris per aquestes reparacions oscil·la entre els 3.000 i els 6.000 euros, segons el Col·legi d'Administradors de Finques. Per això demanen solucions, i apunten cap a la Generalitat.

L'INCASOL, organisme de la Generalitat, controla el dipòsit de totes les fiances que s'entreguen a Catalunya. Acumula una mensualitat en els cas dels habitatges i dues en el cas dels locals comercials. Els administradors de finques volen que el rendiment econòmic que tenen aquests dipòsits funcionin com un fons perquè els propietaris puguin refer els pisos que es retornen en més males condicions. Enrique Vendrell, president del Col·legi d'Administradors és taxatiu: "No pot ser que el propietari hagi de patir d'aquesta manera per reparar els habitatges que queden desballestats. Només tenen una fiança, corresponent a un mes, que està dipositada i que recuperaran al final del procés, si tot va bé. Però és absolutament insuficient. Hem de tenir en compte que en molts casos el llogater deixa de pagar l'últim mes precisament perquè d'aquesta manera pot recuperar l'import de la fiança."

El mateix pensa en Manolo, administrador de finques de Barcelona: "Els diners dipositats en el fons de fiances de l'INCASOL tenen un rendiment extraordinari, perquè són molts milions d'euros. Nosaltres entenem que aquests diners que es generen s'haurien de destinar a crear una mena de compensació o una assegurança perquè quan un llogater no respon i torna un pis destrossat, la propietat pugui tenir un ajut per arreglar-ho."

Però, fins ara, la Generalitat ha rebutjat sempre la petició dels Administradors. Segons la Llei, l'INCASOL destina els rendiments d'aquests dipòsits a inversions per la construcció pública d'habitatges, sobretot en règim de lloguer i a obres de renovació dels nuclis antics dels municipis catalans.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00