Sociedad

Els DJ's: món reservat als homes?

En menys d'una dècada, les noies que volen ser deejays s'han multiplicat gairebé per 10

Barcelona

Comencen a guanyar terreny als homes a les cabines però encara els costa colar-se a les llistes d'èxits.

Fa una dècada poc més del 2% dels alumnes de l'escola Plàstic, una de les principals que forma a discjòqueis a Catalunya, eren noies. Ara, el percentatge ha crescut fins a representar una quarta part del total. La Blanca Ross era alumne de l'escola i fa poc més d'un any, va se'n va adonar que "tres dies a la setmana tenia bolos a tot Catalunya. Va ser just quan vaig acabar la carrera i vaig poder-me dedicar 100% al món de la música".

El sector dels DJ's: un terreny reservat als homes?

03:32

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/000WB0659820150305202025/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Tot i això però, admet que "no és fàcil entrar dins d'un món a on hi predominen els homes. És veritat que molta gent tendeix a criticar pel fet de ser dona". Però afegeix que "un cop hi ets, et sents molt còmode".

I tot i que encara, ni de bon tros, són majoria, els programadors cada vegada confien més en elles. Javier Estalella, programador a la sala Razzmatazz diu que, alhora de pensar quins DJ's estaran a la cabina practica "discriminació positiva". "M'encanta que hi hagi una dona a la cabina, sobretot pel tipus de sessió que fa".

Però, realment les coses estan canviant per a elles, Begonya Enguix, Antropòloga de la Universitat Oberta de Catalunya i directora del grau en Antropologia i Evolució Humana, diu que "sí que hi han canvis, i fan que les dones estiguin cada vegada més presents en àmbits que havien sent masculins i molt sexualitzats".

I Jordi Carreras, de l'escola Plàstic, confirma que, una d'aquestes coses que està canviant, és la mentalitat dels pares perquè "estic començant a agafar una generació que em venen fills d'exalumnes meus i fills de deejays".

Però quin paper hi juga aquí el sexisme? Un escot ajuda a una noia a aconseguir més bolos? Carreras creu que "la normalització de la seva imatge és la que li donarà l'èxit". "Quan ja hi entren els factors de 'obre't una mica l'escot' això ja depèn del club o el programador".

A la llista dels 100 millors deejays del món, la de la revista de referència, la DJMag, només hi ha dues noies. Diu Carreras que si en comptes de valorar la popularitat es valorés el talent, n'hi hauria moltes més.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00