Sociedad
REUS

Pellicer reitera els esforços que ha fet el govern per sanejar l'Ajuntament

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, fa balanç dels 4 primers anys de govern convergent a la ciutat. Assegura que la seva màxima preocupació ha estat la estabilitat econòmica i financera de l'Ajuntament.

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, just abans de començar la conferència al Teatre Bartrina. / Marc Càmara

Reus

'La situació econòmica de l'Ajuntament està salvada'. L'alcalde Carles Pellicer fa èmfasi en la tasca que ha dut a terme el seu govern en els darrers 4 anys pel que fa a la situació econòmica del consistori. Ho ha dit al Teatre Bartrina, en una conferència de balanç dels seu primer mandat al capdavant de la ciutat, i davant de prop de 350 persones. 'Ha estat la nostra gran feina i la meva principal preocupació', assegura el batlle, que ha centrat bona part de la conferència a parlar, precisament, del 'notable esforç' que ha fet el consistori per redreçar la situació 'reduint el deute'. Pellicer ha tornar a carregar contra l'anterior equip de govern tripartit, assegurant que 'és molt difícil treballar un projecte de ciutat quan has d'estar 4 anys arreglant calaixos'.

Més enllà de l'economia... economia

Pellicer també ha volgut mirar enrere pel que fa a la situació dels aturats de la ciutat. 'El nombre d'aturats a Reus es va duplicar entre els anys 2008 i 2011, quan va passar dels gairebé 5.000 als 10.000 que avui en dia continuem tenint'. Precisament en el sector dels aturats, el PSC ha estat molt bel·ligerant en contra del govern, assegurant que no ha estat capaç de treure la ciutat del pou de la crisi en els 4 anys que porten a la Plaça del Mercadal. De fet, fa poques setmanes, Francesc Vallès, el candidat dels socialistes a Reus, presentava un informe de les principals ciutats catalanes on Reus ocupava la darrera posició: on menys llocs de treball s'havia creat.

Però en l'àmbit econòmic, Pellicer també ha tret pit de la situació del Tecnoparc, de REDESSA, i de Fira de Reus, a més de destacar la implantació a la ciutat de l'acceleradora d'empreses de la Generalitat de Catalunya. El batlle també ha destacat la reducció de les societats anònimes municipals i la destrucció d'INNOVA, i ha assegurat que l'1% del pressupost de les empreses es destinaran a noves companyies que es comprometin a crear llocs de treball. A més, assegura que l'Ajuntament 'no ha de fer nosa pel que fa a les empreses de la ciutat'.

Crisi i persones

Amb tot, un dels principals aspectes que ha volgut destacar l'alcalde és la feina que s'ha fet per pal·liar la situació d'aquells que més malament ho passen. L'alcalde ha volgut treure pit de la tasca duta a terme per la regidoria de Serveis Socials, encapçalada per Montserrat Vilella, i de la col·laboració d'aquesta amb la regidoria d'Urbanisme, que dirigeix Miquel Domingo. Pellicer ha destacat aquest treball conjunt, sobretot pel que fa al tractament de la problemàtica que es viu a la ciutat en l'àmbit hipotecari, sobretot derivada de la crisi econòmica.

A més, Pellicer s'ha tret del barret un anunci... en el proper mandat, les escoles bressol municipal gaudiran també d'una beca menjador, igual que les escoles de l'ensenyament primari. Un altre de les crítiques perennes del PSC, que ha arribat a assegurar, amb xifres i documents a les mans, que Reus compta, precisament, amb les escoles bressol municipals més cares de Catalunya, i que ha reiterat més d'un cop les queixes pels requisits de les famílies de Reus que volen acollir-se al sistema de beques menjador.

La nova ciutat

Un altre elogi pel regidor d'Urbanisme, Miquel Domingo, la redacció del Planejament d'Ordenació Urbana Municipal que durant 4 anys ha liderat. En aquest punt, Pellicer ha volgut destacar sobretot l'acord per la solució de la problemàtica de La Sedera, que els va avançar la Cadena SER, i el replantejament de l'ARE Nord que s'havia de construir a la zona de la Boca de la Mina.

Pellicer ha fet autocrítica, en l'àmbit urbanístic, a la poca sensibilitat que el govern ha tingut amb la bicicleta. Precisament des de BICICamp, entitat social que treballa per la implantació d'aquest vehicle a la ciutat i al territori, se'ls ha criticat sovint. Ja des del principi del mandat, quan el regidor de Medi Ambient aleshores, el popular Marcos Massó, va assegurar que es deixaria esborrar les línies que hi havia al tomb de ravals i que tenien la voluntat de facilitar la integració de la bicicleta en el circuit rodat del centre de la ciutat.

D'altres qüestions que ha volgut destacar, en clau d'infraestructures, el baixador de Bellisens, l'arribada del tercer fil a l'estació de trens de Reus... i ha tornat a posar sobre la taula la construcció de l'estació intermodal al sud de l'aeroport. Un projecte pressupostat en poc menys de 60 milions d'euros pel Ministeri de Foment però que tothom dóna per enterrat.

En el tema de l'Aeroport, Pellicer ha volgut criticar el sistema de gestió de l'estat espanyol i l'ha comparat amb 'Romania o Bulgària... anem al davant de tots', ironitza l'alcalde de Reus, que ha reclamat la gestió de la infraestructura des del territori i amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya.

Cultura

'He rebut moltes crítiques en aquests 4 anys en l'àmbit cultural', admet Pellicer, que també assegura que la ciutat és capdavantera en el món del teatre i que cal potenciar els festivals que tenen ressò internacional, com el Trapezi o el COS. En aquest punt ha volgut destacar la implantació del GINY a la ciutat, com escola de circ, i també la futura seu de l'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona. L'alcalde ha anunciat que s'està estudiant la possibilitat de celebrar un festival nacional de fotografia a la ciutat.

'Hem aconseguit que el 2017 siguem Capital de la Cultura Catalana', diu Pellicer, que assegura que aquell és l'any definitiu de la 'col·laboració amb Tarragona per anar a promocionar el territori arreu'. Per acabar el bloc cultural, Pellicer ha recordat les actuacions en dues de les principals línies que més crítiques li han provocat: la Biblioteca Pere Anguera, que ha reiterat que obrirà portes aquest 2015; i els museus, que assegura que han viscut una segona joventut amb les exposicions dedicades als fills il·lustres. 'El 2016 serà l'any d'Eduard Toda', ha reblat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00