Sociedad

La població de vaca de l'Albera s'estabilitza

La cabana de vaca de l'Albera s'ha estabilitzat a l'entorn dels 700 exemplars els últims 5 anys encara que només la meitat són purs. Tot i que es tracta d'un animal que es mou per grans extensios de terreny, els últims tres anys la Generalitat ha hagut d'abatre 5 vedells i 3 vaques que s'havien escapat i suposaven una amenaça pels conreus i les persones. L'administració considera que la conflictivitat és molt baixa.

Queden uns 350 exemplars purs de vaca de l'Albera. / www.vacadelalbera.com

Girona

La vaca de l'Albera és una raça autòctona de Catalunya de la que se'n té referència des del segle XII, que es concentra a l'Alt Empordà i de la que en queden molt pocs exemplars.

Viuen en semillibertat i, a vegades, ocasionen danys en camps de conreus i molèsties. El director d'Agricultura a Girona, Vicenç Estanyol, diu que quan reben una queixa es posen en contacte amb el propietari perquè les faci tornar a l'explotació en dos dies com a màxim.

Si no ho aconsegueixen, actuen els Agents Rurals, que tenen ordres de capturar-les i, si no porten crotal identificatiu, les sacrifiquen. Els últims tres anys només s'han hagut de sacrificar 5 vedells i 3 vaques.

Vicenç Estanyol, Director d'Agricultura a Girona

00:28

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000108349/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Fa uns dies, França també va sacrificar alguns exemplars que van ocasionar un accident de cotxe però eren animals de propietaris francesos. Segons Estanyol, la cabana gironina es reparteix en tres explotacions; les dues més grans superen els 250 exemplars i n'hi ha una que frega els 50. També hi ha un centenar llarg d'elements que són transhumants.

La vaca de l'Albera està declarada com a raça autòctona de Catalunya i se li fa un seguiment des del 2001.

Raül Muxach

Raül Muxach

En Ràdio Girona desde 1998. Redactor de informativos y narrador de partidos de futbol y baloncesto.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00