Últimas noticias Hemeroteca

Sábado, 17 de Agosto de 2019

Otras localidades

La històrica rifa de confitura de l’Orfeó

L’entitat cultural és l’única que manté, des de fa dècades, la tradició de la rifa de panellets i confitura per Tots Sants. Una característica genuïna de la festivitat dels difunts a la ciutat.

Pere Domènech, l'encarregat de cantar els números premiats de la rifa. /

La festa dels difunts, o Tots Sants, manté a Reus trets distintius que la fan original. La que més crida l’atenció és la rifa de la confitura. Una tradició que es remunta al segle XIX i que podria explicar-se per la disputa entre pastissers i cafeters de l’època per cridar l’atenció de la clientela.

La tradició s’ha mantingut al llarg dels anys, tot i que darrerament ha anat de cap a caiguda. S’han cancel·lat les rifes, entre d’altres, del Ploms, i d’altres entitats culturals. Només es manté la de l’Orfeó Reusenc, que manté, a més, el seu format. El crit de ‘Va bola’, es repeteix durant tot el primer de novembre, i les confitures, els panellets i els vins i licors, es van repartint entre els afortunats.

Els productes que es rifen a l'Orfeó per Tot Sants. / Marc Càmara

Avui en dia, les rifes de confitura tornen a anar a l’alça. Aquest Tot Sants, per exemple, també se n’ha celebrat al Casal Despertaferro.

 

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?