Sociedad
ELECCIONS COMUNALS

DA serà present a totes les parròquies i els Liberals aspiren a guanyar a tres

Ld'A amb Cd'I espera recuperar el comú de la capital trenta anys després i aspira també al d'Escaldes.

A Sant Julià, UL no revalida els actuals cònsols i l'exconseller Joan Albert Farré serà el candidat.

La plataforma Laurèndia en comú aconsegueix constituir-se a mitja hora de presentar-se les llistes.

La fragmentació de l'esquerra obliga PS i SDP a aspirar a menys parròquies.

Bona part dels candidats per Cd'I+Ld'A a Andorra la Vella, amb l'actual cònsol al capdavant. / M.B. ANA

Andorra la Vella

DA serà finalment present a les set parròquies, ja sigui en solitari o a través de plataformes com la que s'ha acabat constituint a Sant Julià amb el nom de Laurèndia en comú a les 11:16 minuts del matí, 44 minuts abans del tancament del període de presentació de les llistes per a les Eleccions Comunals del proper 13 de desembre.

La batalla més important serà a la capital on s'han presentat quatre candidatures i on Liberals d'Andorra aspiren a governar trenta anys després, amb Jordi Minguillón al capdavant gràcies a un pacte 'in extremis' amb Cd'I.

Minguillón espera revalidar la confiança dels electors comptant amb una candidatura paritària entre Cd'I i Liberals. L'acompanya un empresari, Víctor Pintos, de número 2. Repeteixen alguns dels actuals consellers com Jordi Cabanes i Sílvia Ferrer. En canvi Maica Nin ha decidit donar suport a la llista de DA i serà la número 5 de la candidatura que encapçalen Conxita Marsol i Marc Pons.

Pel que fa al PS+Independents repetirà Dolors Carmona al capdavant acompanyada de Lídia Samarra de dos. La candidatura compta també amb velles cares conegudes dels socialdemòcrates a la capital com l'ex conseller Carles Blasi o l'ex cònsol menor Manel Blasi.

SDP es presenta sota la plataforma Sentit Comú repetint tàndem amb Delfí Roca i Àngel Dalmau.

Andorra la Vella no serà l'única parròquia amb quatre llistes. Perquè a Escaldes-Engordany els liberals també pensen plantar cara. Amb una candidatura molt renovada, amb Marc Magallón de número 1, Higini Martinez-Illescas de 2 i el membre dels Verds, Josep Mas, de 3, aspiren també a retornar al comú. En aquesta parròquia també hi haurà quatre llistes: DA, amb els actuals cònsols al capdavant; la ja esmentada de Ld'A, PS amb Cèlia Vendrell i Aleix Mañoses també repetint al capdavant; i SDP amb la plataforma Sentit Comú amb dos nouvinguts a la política com a caps de llista: David Pérez i Corina Pacino.

A Encamp seran tres finalment les candidatures que hi concorreran després que SDP no hagi pogut tancar-ne cap: la d'UP+DA de Jordi Torres i Esther París de candidats a cònsols; la de PS amb Joan Sans repetint de candidat amb Pere Marsenyach de dos; i la dels Liberals amb Jordi Troguet i Maribel Lafoz de caps de llista.

Ordino comptarà amb dues candidatures: la continuïsta d'ACO+DA amb Josep Angel Mortés i Gemma Riba al capdavant, i la de Liberals d'Andorra-Convergents d'Ordino amb dues dones de caps de llista: Sandra Tudó i Eva Choy.

Dues també seran les candidatures que concorreran a La Massana, després que DA hagi aconseguit fer llista in extremis (la tancava a les 3 de la matinada): la de Ciutadans Compromesos que presenta els dos acutals cònsols com a candidats i la ja esmentada candidatura demòcrata amb l'ex ministre Albert Esteve al capdavant acompanyat de Judith Villaró.

A Sant Julià finalment seran dues la candidatures que lluitaran pel comú lauredià: Unió Laurediana que no revalida els actuals cònsols i presenta una llista renovada amb l'exconseller Joan Albert Farré i Rossend Duró al capdavant; i una plataforma que compta amb el suport de DA amb l'ex cònsol major Josep Vila com a número 1 acompanyat de l'arquitecte Julià Call.

Aquesta candidatura compta amb el suport d'SDP que hi té com a membre l'actual conseller de la minoria Josep Roig, que és el cinc de la llista, i amb el suport a títol personal de membres del PS de Sant Julià tot i no haver-hi cap component.

A Canillo no hi ha sorpreses i tornarà a haver-hi llista única amb els dos actuals cònsols repetint.

Pacte dels Verds amb els Liberals

Una de les sorpeses de la presentació de llistes d'avui ha estat plasmar la implicació dels membres del partit d'Els Verds en les candidatures  liberals.

La Massana va crear precedent, amb Jael Pozo, qui ha governat com a consellera de cultura amb Ciutadans Compromesos, el partit de David Baró que compta amb elsuport del partit Liberal i que torna a optar a la reelecció.

També a  Encamp, amb el número 10 de la candidatura liberal així com els dos suplents. I a Escaldes on hi compta amb el número tres, Josep Mas.

La presidenta d'Els Verds, Isabel Lozano, ha justificat aquesta decisió a la SER tot manifestat que no hi ha hagut la mateixa sintonia amb el PS que amb les candidatures liberals en aquestes comunals, moltes de les quals incorporen nombrosos independents.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00