Sociedad
REUS

La història dels blaiets, la tradicional galeta que prevé del mal de gola i la tos

El 3 de febrer, per Sant Blai, és tradicional a Reus i a bona part dels pobles del Baix Camp comprar blaiets, galetes aromatitzades amb vainilla, i beneir-les per pal·liar mals de gola.

Els blaiets de la Pastisseria Huguet de Reus. / Marc Càmara

Reus

Les tradicions catalanes, sovint, van acompanyades de menjars. És el cas de la coca de Sant Joan, els panellets per Tots Sants, el tortell de Reis o la Mona de Pasqua. Algunes d’aquestes tradicions es troben emmarcades en un punt geogràfic concret. I aquest és el cas dels blaiets.

Els blaiets són unes galetes aromatitzades amb vainilla (també hi ha receptes que hi posen llimona) que duen estampada una imatge de Sant Blai, d’aquí el nom. Aquestes galetes es poden trobar a totes les pastisseries i forns de Reus i rodalies els dies abans del 3 de febrer, quan se celebra Sant Blai.

Com es fan els blaiets?

00:45

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/038RD010000000030298/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A Sant Blai se’l relaciona amb els mals de gola, la prevenció de refredats i la cura de la tos. Per això és típic dur els blaiets a beneir perquè tinguin aquestes qualitats curatives. Més enllà de la religió i la fe, la tradició es manté encara en bona part de les llars del Baix Camp. De fet, la benedicció de les galetes s’acompanya, segons mana també la dita, de pomes verdes, que caldrà guardar a la nevera fins el 25 de març, dia en que s’han de menjar per donar continuïtat a la ‘protecció’ de Sant Blai.

Com es fan els blaiets?

Segons la recepta original, els blaiets requereixen de mantega, sucre, ous, ratlladura de vainilla i farina. El Ramón De la Fuente, de la Pastisseria Huguet, assegura que ‘en el fons són galetes de mantega’. Ell fa la massa típica per a galetes ‘de 5 mil·límetres de gruix’ i després dóna forma a les galetes amb la característica vora dentada. Posteriorment, ‘es marquen amb el motllo de la figura de Sant Blai’, que en alguns establiments compta amb més de 75 anys d’història. A la Pastisseria Huguet, des de fa dos anys, es poden trobar blaiets amb una cobertura de xocolata.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00