Martes, 20 de Abril de 2021

Otras localidades

Pujol diu que sempre va estar al marge dels negocis dels seus fills

L'expresident sosté que mai va voler saber res dels comptes de la família a Andorra que es van dur sempre "amb secretisme" i nega que la seva fortuna procedent de la venda d'accions de Banca Catalana. No la va regularitzar "per por" i admet no sentir-se "orgullós" per suplantar el seu primogènit en l'obertura d'un compte a Andorra

Jordi Pujol y Marta Ferrusola explican al juez de la Mata el origen de su fortuna / Jordi Pujol y su mujer llegan a la Audiencia Nacional. / ATLAS / REUTERS (Sergio Pérez)

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol i Soley, ha insistit durant les més de tres hores en què ha declarat com a imputat per un delicte de blanqueig davant del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, a la licitud de la seva fortuna. Amb un guió ben escrit però sense aportar cap document, segons fonts jurídiques presents en l'interrogatori, ha reiterat la declaració que ja va oferir el gener de 2015 davant el jutjat número 31 de Barcelona ia grans trets, al Parlament de Catalunya, tot i que, per al contrari que a l'assemblea, el seu to ha estat fins i tot "beatífic i col·laboratiu", sense reprimir els assistents. Aquí hi havia un jutge amb poder per adoptar mesures coercitives.

Jordi Pujol i Soley ha insistit que l'origen de la seva fortuna és l'herència del seu pare Florenci. Però no ha aportat cap documentació que ho provi. Ha contestat amb un sec "no", segons les mateixes fonts, quan el fiscal li ha demanat que aporti l'impost de successions.

L'expresident ha estat preguntat llavors per les raons de no regularitzar aquesta suposada herència davant el fisc espanyol, i ha respost que van adoptar aquesta decisió "per por". Tant del seu pare, que temia per la senda política que havia emprès, com per ell mateix en aquella època i també més tard. No ha calgut en els motius de la seva por, recorden altres fonts del cas. Simplement, afegeixen, ha contestat amb evasives.

El fiscal, que com el jutge, no creu l'explicació del llegat, ha intentat vincular l'aparició de la fortuna amb el suposat pagament rebut pel paquet d'accions de Banca Catalana, de què disposava Jordi Pujol i Soley el 1982 com a membre del seu consell executiu. Unes accions que l'expresident va dir haver donat llavors a la Fundació Catalana. L'imputat, de nou ha contestat amb un altre brusc "no", sense donar més explicacions.

Al marge dels negocis familiars

Jordi Pujol i Soley ha negat que tingués cap coneixement dels negocis familiars, de manera que implícitament, ha rebutjat que sabés alguna cosa sobre el suposat cobrament de comissions de contractistes amb la Generalitat per part dels seus fills, i per descomptat, cap coneixement de que el clan familiar conformar una mena d'organització criminal per al blanqueig, com defensen els investigadors.

Jordi Pujol i Soley ha manifestat que sabia que tenien comptes a Andorra, però mai va mostrar interès a conèixer el seu contingut ni moviments. Era un tema que "portava amb secretisme" en la família.

Va accedir a l'engany per facilitar la reconciliació de Junior

L'expresident ha negat haver tingut mai comptes a l'estranger, i ha ofert la seva explicació respecte al fet que aparegués com a titular del compte de la Banca Reig d'Andorra l'any 2000, amb un total de 1,8 milions d'euros. Sosté que en aquella època el seu primogènit i la seva llavors dona, Mercè Gironès, intentaven la reconciliació. Ella va retreure a Júnior que tingués comptes ocults a Andorra i li va exigir conèixer tots els seus fons per tornar amb ell. Va ser llavors, segons l'expresident, quan el seu fill Jordi li va demanar figurar com a titular d'aquell compte, amb l'objectiu d'evitar l'accés de Gironés a tots els seus fons, davant d'un possible i futur divorci. L'expresident va accedir a l'engany per facilitar la reconciliació, i ha dit no sentir-se "molt orgullós" d'allò.

Jordi Pujol i Soley ha tornat a negar, "almenys mentre" va ser president, que l'empresa Hidroplan de la seva dona, Marta Ferrusola, obtingués adjudicacions públiques de la Generalitat o que l'acompanyés a l'obertura de comptes corrents a Andorra. Marta Ferrusola, per la seva banda, també ha mostrat una actitud suau i un perfil baix, segons els assistents, encara que si escau s'ha negat a declarar.

Tant Jordi Pujol i Soley com Marta Ferrusola han quedat en llibertat sense mesures cautelars. En el cas de l'expresident, expliquen fonts jurídiques, per les seves 86 anys d'edat i al fet que tampoc han estat sol·licitades en anteriors interrogatoris del cas. Tots dos, això sí, continuen imputats per blanqueig de capitals. Aquest dijous compareixerà el primogènit Jordi Pujol Ferrusola, qui declara també en qualitat de investigat a petició pròpia.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?