Barcelona continua lluitant contra el mosquit tigre
L’Agència de Salut Pública de Barcelona centra la lluita contra el temible mosquit tigre en 50 punts de la ciutat que són un imant per aquest insecte
Barcelona
Els mosquits tigre busquen llocs on s'hi acumula aigua per reproduir-se i els embornals, les reixes per on passa l'aigua cap a les clavegueres, són un dels seus llocs preferits per criar. També ho són les fonts ornamentals en desús o les jardineres. L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha detectat 50 punts on el mosquit és especialment actiu i és on centraran esforços fins el novembre per reduir la seva presència.
El responsable del Programa de Control del Mosquit Tigre de l’ASPB, Tomàs Montalvo, explica que quan detecten un d’aquests punts el tracten amb larvicides biològics i fan un seguiment continuat fins a eradicar la presència de larves i mosquits.
Barcelona destinarà aquest any 150.000 euros a actuacions al carrer per combatre el mosquit tigre. És el triple que fa tres anys. Aquestes actuacions fins ara es feien per les molèsties que causen les picades, però des de fa dos anys s'han intensificat perquè el mosquit tigre transmet malalties com el Zika, el Dengue o el Chikungunya si pica a una persona infectada.
A Catalunya no s’ha donat cap cas de contagi autòcton de cap d’aquestes malalties, però des de Salut Pública reconeixen que el risc existeix i només es pot reduir amb mesures preventives i de protecció: “repel·lent, màniga llarga i reduir al màxim la població de mosquits transmissors”.
En aquest sentit, Montalvo fa una crida a la ciutadania a buidar l’aigua acumulada als testos i altres recipients que puguin tenir als balcons o als jardins. I també recomana a tothom que avisi a l’ASPB si troben larves o mosquits tigre. Una de les vies per avisar en aquests casos i que recomana la pròpia ASPB és l’aplicació per a mòbil “Mosquito Alert”, que ja té més de 3.000 usuaris arreu d’Espanya.