Sábado, 27 de Febrero de 2021

Otras localidades

REUS

L’Institut Pere Mata durà a terme un estudi pioner en el trastorn bipolar

L’objectiu és demostrar que les persones poden tenir una variant genètica que els fa més propensos a tenir la malaltia.

Elisabet Vilella, directora de recerca de l'Institut Pere Mata, amb Cristina Sáez, cap de Servei de l'Àrea Comunitària d'Adults del centre.

Elisabet Vilella, directora de recerca de l'Institut Pere Mata, amb Cristina Sáez, cap de Servei de l'Àrea Comunitària d'Adults del centre. / ACN

L’Institut Pere Mata de Reus, juntament amb l’Hospital Clínic de Barcelona i la Fundació germanes Hospitalàries de Sant Boi de Llobregat (FIDMAG), durà a terme un estudi anomenat BIPOGENT que pretén analitzar les possibles variants que fan a una persona més propensa a tenir el trastorn bipolar.

L'Institut Pere Mata comença un estudi genètic pioner en el transtorn bipolar amb l'ajuda d'investigadors de l'Hospital Clínic i de Fundació germanes Hospitalàries de Sant Boi del Llobregat. / Àlex Soler

Què és el trastorn bipolar?

Cristina Sáez, la Cap de servei de la Xarxa Comunitària d’Adults, el defineix com “una malaltia que afecta a l’ànim però també afecta al comportament i a la cognició, és a dir, al pensament”. El trastorn bipolar és una malaltia crònica cíclica que pateixen prop de 8.000 persones a la demarcació de Tarragona. Els pacients pateixen episodis depressius i maníacs intercalats amb episodis d’eutímics, és a dir, estadis on no es pateix cap trastorn de l’ànim. Segons el tipus d’episodis i la seva intensitat s’identifiquen diferents tipus de trastorn bipolar.

El tractament del trastorn bipolar es farmacològic. Mitjançant estabilitzadors de l’ànim s’intenta minimitzar els cicles alterats i prolongar els estadis eutímics per a que el pacient pateixi les mínimes alteracions possibles. Tot i això, també s’empra l’atenció psicològica i educativa per complementar al tractament farmacològic.

BIPOGENT

L’estudi consisteix en utilitzar tècniques de la genètica, la neuroimatge i proves neuropsicològiques i d’avaluació de funcionament i maneig psicosocial de 600 voluntaris. L’objectiu és estudiar el paper del gen DDR1, que ja es va provar que tenia pes en el desenvolupament de l’esquizofrènia, en el procés del trastorn bipolar i determinar que les persones amb una variant genètica específica són més propensos a patir-lo. A més, es volen identificar l’acció que fan les variables ambientals, com maltractaments o situacions de dol, com pot ser la mort d’un ésser estimat, en el desenvolupament de la malaltia.

Poc a poc, la medicina està prenent un caire més personal i estudis com aquests tenen l’objectiu d’aprofundir al màxim en els seus respectius camps i poder proporcionar una atenció personalitzada als pacients.

Voluntaris

A la demarcació, l’Institut Pere Mata de Reus busca 100 voluntaris sans que vulguin participar en el projecte i ajudar a dur a terme l’estudi. D’altra banda, també és busquen persones que pateixin el trastorn bipolar però estiguin en fase d’eutímia. Els interessats poden trucar al 683 303 530 per a més informació.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?