Sociedad

256 pisos turístics sense llicència

L'Ajuntament de Barcelona, en només un mes, ha localitzat 256 apartaments turístics sense llicència. El govern d'Ada Colau també ha multat amb 30.000 euros les plataformes Airbnb i Homeaway, i amenaça amb sancions de fins a 600.000

El mapa d'allotjaments a Barcelona que ofereix AirBNB a la seva pàgina web / Cadena SER

El pla de xoc de l'Ajuntament de Barcelona per combatre els pisos turístics il·legals sembla que funciona. En només un mes, s'han detectat tants apartaments sense llicència com en tot l'any 2014 (quan va esclatar la crisi de la Barceloneta). En total, 256 habitatges que ja s’han ordenat que es tanquin.

A més, l'ajuntament ha multat dues de les principals plataformes d'apartaments turístics i amenaça amb tornar-ho a fer. Ja s'han resolt les sancions a les plataformes Airbnb i Homeaway. El consistori els imposa una multa de 30.000 euros però si reincideixen, és a dir, si no deixen d'anunciar pisos sense llicència i si no donen informació a l'Ajuntament sobre aquests pisos els podria caure una sanció de 600.000 euros.

Pel que fa al tancament dels pisos particulars, les inspeccions fetes en aquest últim mes han derivat en 256 ordres de tancament. Això en només un mes. Aquesta xifra suposa duplicar de llarg les 112 inspeccions que ja s'havien demanat des de gener fins a juny. Juntament amb l'obligació de tancar, els propietaris hauran de fer front a una multa de 30.000 euros.

Bona part d'aquests pisos il·legals els han detectat els visualitzadors, un equip de 20 persones que treballen a peu de carrer per comprovar si d'un edifici hi entra i hi surt molta gent. Aquesta nova figura del pla de xoc ha resultat ser molt efectiva, ja que ha servit per identificar 10 vegades més pisos turístics sense llicència que els que detecten els inspectors, que segueixen un procediment molt més llarg.

La tinenta d'alcalde Janet Sanz diu que s'ha d'actuar amb contundència per garantir el dret a l'habitatge de tots els barcelonins.

Janet Sanz - Pla per garantir habitatge

00:24

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001114351/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

També s'han detectat 126 pisos que per molt que són legals, no fan públic el seu número de registre i que se'ls multarà amb 3.000 euros. També s'ha ordenat a dues residències d'estudiants, situades a Sant Martí i a Sants, que deixin d'operar com si fossin hotels. Sanz recorda que el pla de xoc ha de perdurar més enllà de l'estiu.

Janet Sanz - Pla de xoc no només estiu

00:20

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001114352/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Una de les potes del pla era implicar la ciutadania i els turistes en la detecció dels pisos turístics il·legals. Com ha funcionat això?

El consistori va posar en funcionament un web que ja ha rebut 375 denuncies ciutadanes. Tant els veïns com els turistes que venen a Barcelona poden introduir l'adreça d'un pis i comprovar si té llicència o no. Al mateix web hi ha un enllaç a través del qual els residents poden enviar les seves queixes si creuen que al seu edifici hi ha algun apartament il·legal. L'Ajuntament també ha impulsat una campanya d'informació a la ciutadania perquè vol que el pla s'estengui per tota la ciutat i sobretot, que perduri en el temps.

Per això, l'Ajuntament ha enviat 800MIL cartes on els demana la col·laboració dels veïns per detectar pisos turístics sense llicència. La primera tongada s'ha fet arribar als veïns de Sant Antoni i les últimes cartes s'enviaran abans de l'octubre a Horta-Guinardó

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00