Els metges volen fer cursos d'autodefensa
Hi ha facultatius que ho demanen per saber com respondre a les agressions físiques dels seus pacients
Barcelona
El sindicat Metges de Catalunya es planteja oferir cursos d'autodefensa als seus associats. Hi ha facultatius que ho demanen per saber com respondre a les agressions físiques dels seus pacients. Segons el sindicat, alguns ambulatoris de l'àrea de Barcelona ja inclouen la defensa personal als cursos que ofereixen als seus treballadors.
Más información
Diu el sindicat que són els mateixos directors d'aquests centres d'atenció primària els que, per inciativa pròpia, han decidit incloure tallers de defensa personal dins els cursos que ofereixen a la seva plantilla. Ara el Sindicat Metges de Catalunya es planteja incloure aquesta matèria de forma continuada. L'objectiu és orientar als professionals sanitaris en cas d'agressió.
La vicesecretària general del sindicat, Anna Roca, assegura que si és convenient fer cursos d'autodefensa per metges, "es faran" i lamenta que "s'hagi d'arribar a aquest punt". Segons Roca, "en una professió totalment vocacional" com la de metge, el fet que s'hagin de fer cursos de defensa personal denota que "alguna cosa, per no dir moltes, estan fallant en aquest sistema".
Segons una enquesta del sindicat, l'any passat els casos d'agressions van augmentar un 5% i més de la meitat dels metges consultats desconeixien què havien de fer en cas de patir-ne. Però aquestes dades no són les que donen dimensió al problema. La dada més rellevant és que el 93% dels enquestats que van patir una agressió no van presentar denúncia. Dit d'una altra manera: només coneixem una de cada 10 agressions que pateix el personal sanitari.
I si el sindicat s'ho planteja, és perquè hi ha professionals que reclamen aquest tipus de formació. SER Catalunya ha parlat amb l'Alba Gómez i la Paula Luque, totes dues metgesses a Barcelona. Tenen molt clar que els aniria bé fer un curs de defensa personal. L'Alba assegura que "si hi hagués un curs de defensa personal" s'hi apuntaria "sense cap dubte", perquè, en la seva opinió, "la figura de metge ja no és el que era abans". Segons assegura aquesta metgessa, "s'ha perdut molt el respecte" com a conseqüència de l'accés a internet dels pacients, que cerquen a la xarxa informació sobre les seves malalties i això fa "que siguin molt més exigents", assegura.
La Paula Luque, per la seva banda, també admet que faria un curs d'aquestes característiques i recorda que no ho diu per ser "una paranoica", sinó perquè, segons la seva experiència, "a l'hospital la gent malalta canvia molt la forma de ser i treu el pitjor de l'ésser humà", diu.
Hi ha tanta preocupació entre els professionals que el sindicat majoritari dels metges ha demanat a la Conselleria de Salut un pla específic per prevenir aquest problema. Ho va reclamar fa tres mesos i, de moment, no ha rebut resposta per part del Departament que encapçala Toni Comín.