
“Cal perdre la por a parlar del suïcidi”
El psiquiatra Santiago Duran-Sindreu defensa que els mitjans de comunicació han de parlar del suïcidi com un problema de salut més

El psiquiatra Santiago Duran-Sindreu durant una conferència / ACN
En una entrevista al Balcó de SER Catalunya, el responsable del Pla de prevenció del suïcidi de l'Hospital de Sant Pau, el psiquiatra Santiago Duran-Sindreu, ha defensat que cal perdre la por a parlar del suïcidi, sobretot als mitjans de comunicació. Duran-Sindreu proposa que se’n parli “com un problema de salut més”, donant recursos per prevenir-lo i evitar el que es fa sovint, “parlar-ne només quan una persona famosa s’ha suïcidat i limitar-se a explicar com ho ha fet, obviant que al darrera hi ha un problema de salut mental”.
El psiquiatra Duran-Sindreu també creu que cal entrenar més als metges de capçalera per detectar depressions greus i quan detectin algun cas d’aquests, parlar-ne amb els familiars perquè estiguin alerta.
Creix el nombre de dones que es suïciden
Segons dades de l’Observatori del Suïcidi, el 2014, es van treure la vida 531 catalans. Una xifra similar a la dels anys anteriors. Però va créixer més d’un 10% el nombre de dones que es van suïcidar, passant de 125 a 138. És la xifra més alta des que hi ha registres.
Catalunya és la segona comunitat autònoma amb més suïcidis només per darrera d’Andalusia, on el 2014 se’n van registrar 784. I segons dades de la conselleria de Salut, el suïcidi és una de les cinc primeres causes de mort. Per això, el 2013 es va crear el Codi Risc Suïcidi per prevenir i evitar aquest fenomen i reduir-lo un 10% abans de 2020.
