Domingo, 09 de Agosto de 2020

Otras localidades

Gest de Cultura per reforçar el Museu de Lleida davant el litigi de Sixena

La Conselleria el declararà museu d’interès nacional i el Museu Nacional d’Art de Catalunya li cedirà sis peces, que procedeixen de l’antiga Diòcesi de Lleida.

El conseller de cultura, Santi Vila, a la Biblioteca Pública de Lleida on ha presentat el programa d'actuacions en els principals equipaments patrimonials de les terres de Lleida.

El conseller de cultura, Santi Vila, a la Biblioteca Pública de Lleida on ha presentat el programa d'actuacions en els principals equipaments patrimonials de les terres de Lleida. / DEPARTAMENT DE CULTURA

El conseller de cultura, Santi Vila, ha escenificat aquest divendres el seu suport al Museu de Lleida davant el litigi per les 44 obres d'art de Sixena que una jutge d'Osca ha ordenat entregar a l'Aragó. En un acte, a la Biblioteca Pública, ha anunciat que declararan el Museu de Lleida museu d’interès nacional, un distintiu que tenen sis espais de Catalunya, com la Fundació Miró o el Macba. Vila també s’ha compromès a augmentar en 200.000 euros més el pressupost d’aquest any del Museus i un 42 per cent més el de l’any que ve.

Vila també ha explicat que el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el MNAC, cedirà al Museu de Lleida en “dipòsit estable” sis obres de l’exposició permanent: un calvari romànic de Tragó de Noguera de finals del segle XII i cinc taules de Pere Garcia de Benavarri, procedents del retaule de l’antiga església de Sant Joan de la ciutat de Lleida. Cessió que se suma a la compra d’una col·lecció de ceràmica de finals del segle XVII a un particular per 90.000 euros i que s’incorporarà al fons del Museu de Lleida.

Imatge de les 6 peces que cedirà el MNAC al Museu de Lleida. / DEPARTAMENT DE CULTURA

Per al conseller totes aquestes accions no suposen “una compensació” davant la possible pèrdua de les 44 obres de Sixena que una jutge d’Osca ha ordenat traslladar a l’Aragó. Vila ha assenyalat que “ha estat un museu que ha patit moltíssim els anys d’ajustos pressupostaris” i que “més enllà del conflicte” havíem de remuntar la situació.

Sobre el litigi de Sixena, manté que aquestes 44 obres no es poden traslladar del Museu de Lleida perquè s'incompliria la legislació catalana i demana sensatesa, proporcionalitat i tranquil·litat, davant diu d'un litigi judicial que serà llarg, fins a l'última instància.

Altres equipaments culturals

Vila també ha anunciat el compromís de la Conselleria en finançar part de la nova seu del Museu Jaume Morera de Lleida, a l’antiga Audiència. Ha explicat, però, que encara no pot precisar la quantitat que hi aportarà i que espera fer-ho abans de final d’any, quan hi hagi “el consens” polític i institucional necessari. S’ha compromès a incrementar un 10 per cent el pressupost destinat a La Panera. I pel que fa a la Seu Vella ha recordat les actuacions més immediates: la restauració de la Porta dels Apòstols per 500.000 euros; la rehabilitació de les cobertes del claustre per un milió d’eurosi la restauració del Campanar amb una inversió e 250.000 euros.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?