Sábado, 08 de Agosto de 2020

Otras localidades

L’alzheimer en plena edat laboral

Cada cop es detecten malalts més joves. A Lleida, hi ha en tractament uns 50 pacients menors de 65 anys, 7 d’ells de menys de 45, segons dades de Salut.

Federació d'Associacions de Familiars de Malalts d'Alzheimer de Catalunya

Federació d'Associacions de Familiars de Malalts d'Alzheimer de Catalunya / FAFAC

Més casos d’alzheimer, i en persones més joves, segons el cap de demències de l'Hospital Santa Maria de Lleida, Gerard Piñol, per la major conscienciació que fa que es consulti més, perquè s'afina més en el diagnòstic i perquè augmenta la incidència de l'alzheimer.

GERARD PIÑOL, cap unitat demències: cada cop hi ha més casos d'Alzheimer en edat laboral RÀDIO LLEIDA

Un malaltia amb un gran impacte econòmic i vital en pacients en plena edat laboral, explica Piñol, perquè “a vegades en fases inicials pot seguir treballant, però en d’altres no” i el cuidador, en moltes ocasions, també ha de deixar la seva feina per fer-se càrrec del malalt.

Mari Carme Sandiumenge, cuidadora i Gerard Piñol, cap de demències de l'Hospital Santa Maria / RÀDIO LLEIDA

A Lleida, es calcula que hi ha uns 8.000 afectats d'alzheimer, tot i que només uns 2.800 que estan diagnosticats i sota tractament, segons les dades del Departament de Salut.

Amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer, l'Associació de familiars de malalts reclama un pla estatal que reconegui la figura del cuidador. El 95 per cent dels pacients estan a càrrec d'un cuidador familiar, sobretot la parella o els fills. La presidenta de l’Associació a Lleida, Joana Espuga, diu que cal posar en valor el cuidador, pel seu paper fonamental.

JOANA ESPUGA, pta Ass Familiars Malalts Alzheimer: cal posar en valor 'el cuidador' RÀDIO LLEIDA

Segons l'associació, el cost econòmica que suposa la cura d'un malalt d'alzheimer és d'entre 25.000 i 30.000 euros anuals. La Mari Carme Sandiumenge és cuidadora de la seva sogra, de 94 anys i diagnosticada des d’en fa 4. A L’Hora Lleida ha explicat que és difícil assumir aquesta tasca una sola persona, i que es necessita el suport d’altres familiars o d’una persona externa.

REPORTATGE. Mari Carme Sandiumenge, el testimoni d'una cuidadora RÀDIO LLEIDA

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?