Sociedad

Exhumen les restes d’una víctima del franquisme a Tremp

Les anàlisis d’ADN confirmaran si es tracta d’un home, acusat de col·laborar amb els maquis, i que va morir a les dependències policials de Tremp, al desembre de 1948.

Imatge de l'excavació al cementiri de Tremp. / DEPARTAMENT AFERS EXTERIORS, RELACIONS INSTITUCIONALS I TRANSPARÈNCIA

Tremp

Arqueòlegs i antropòlegs de la Generalitat han realitzat aquesta setmana l’exhumació de les restes d'una víctima del franquisme en una fossa del cementiri de Tremp. Les anàlisi d'ADN confirmaran si es tracta, com se sospita, d'un home que va ser acusat de col·laborar amb els maquis i que va morir a les dependències policials de Tremp, el 12 de desembre de 1948.

JOAN UBACH, alcalde de Tremp: 'l'exhumació i l'ADN' confirmaran la identitat

02:01

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000162096/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

La família, que és valenciana, es va posar en contacte amb la Generalitat perquè tenia coneixement que el seu parent estava enterrat al cementiri de Tremp. Segons ha explicat l'alcalde de la capital del Pallars Jussà, Joan Ubach, l’home va ser detingut a Sant Salvador de Toló, nucli de Gavet de la Conca i va ser traslladat a Tremp, a les dependències policials. L’endemà de la seva detenció, al matí, “va aparèixer mort”.

A través de documentació, aquesta setmana s'ha pogut localitzar el punt exacte de la fossa, al cementiri. S'han exhumat les restes òssies i es portaran a un laboratori per contrastar l'ADN amb el dels seus familiars, i poder verificar si es tracta de la persona que se sospita.

Es dóna la circumstància que és una fossa aïllada, ja que a la part antiga del cementiri de Tremp n'hi ha una altra de comuna, on es van enterrar molts soldats de la Guerra Civil. Tal com es va anunciar fa uns mesos, La Generalitat treballa per localitzar fosses al Pallars Sobirà i a Terres de l'Ebre, punts on es concentren la majoria de fosses civils de la repressió franquista.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00