Sociedad

Lleida lidera la reducció de naixements a Catalunya

A Lleida han nascut un 4,6 per cent menys de nadons durant el 2015. Amb 3.965 naixements es torna a xifres de fa una dècada.

Imatge d'un nadó / ACN -ARXIU-

Lleida

La demarcació de Lleida lidera la reducció del número de naixements a Catalunya durant el 2015. A les comarques lleidatanes han nascut 3.965 nens, un 4,6 per cent menys respecte el 2014, recuperant xifres de fa una dècada, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya.

JOAN GANAU, geògraf UdL: Per què continua baixant la natalitat?

03:34

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000162385/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

L'edat de les mares s'endarrereix i, de mitjana, només tenen un fill. I això, segons el professor de geografia de la Universitat de Lleida, Joan Ganau, s'hi suma la crisi que ha afectat directament a la butxaca de les famílies, les ha condicionat psicològicament o ha incentivat el retorn d'immigrants als seus països d’origen. Tot, diu, explica la constant caiguda de la natalitat.

L'Urgell i el Pla d'Urgell encapçalen la baixada de naixements, mentre que al Pallars Sobirà, Pallars Jussà i Alta Ribagorça creix el número de nadons nascuts. Tot i aquesta tendència, les taxes de natalitat més baixes se situen al Pirineu. Lleida, segona demarcació catalana amb major pes de naixements de mare estrangera, després de Girona, amb el 32,6 per cent. Per comarques, la Segarra té l'índex més alt, ja que més de la meitat dels naixements són de mare estrangera. Li segueix l'Urgell amb el 40,6 per cent.

I sobre els noms, Marc perd el lideratge. Martí és el nom de nen més posat a Ponent; Jan ho és al Pirineu i en nenes és Júlia, tant a la plana com al Pirineu.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00