Sociedad
EXCLUSIVA SER CATALUNYA

Un menor passa 18 dies tancat il·legalment al CIE

És algerià, té 16 anys i han trigat més de dues setmanes a fer-li les proves d'edat

Aitor Allvarez (CADENA SER)

Un noi algerià de 16 anys ha passat 18 dies tancat il·legalment al Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca de Barcelona. El jove va arribar amb pastera a Almeria el mes d'octubre, sense cap documentació. L'informe de la Fiscalia assegura que, en aquell moment, va declarar que era major d'edat però ell sosté que no va dir res, que va ser la policia qui ho va donar per fet.

En qualsevol cas, se'l va considerar adult sense fer-li cap prova i un jutge va ordenar el seu ingrés al CIE de la Zona Franca. Va entrar-hi el 4 de novembre però, un cop aquí, el noi va manifestar a la Generalitat i a la Fiscalia de Menors que tenia menys de 18 anys i que, per tant, havia de sortir del centre. De l'administració no va rebre cap resposta -de fet, encara no l'ha rebut- i, des de la Fiscalia, li van dir que només el jutge d'Almeria que havia ordenat el seu tancament podia demanar que li fessin un examen mèdic per determinar la seva edat.

El magistrat ho va autoritzar però, per una qüestió de competències, va haver de ser un jutge de guàrdia de Barcelona qui, a petició de la pròpia direcció del CIE -alarmada per aquesta irregularitat-, ordenés que se li fes l'exploració, cosa que va dilatar encara més el procés. Finalment, aquest dilluns li han fet la prova, que confirma que el noi és menor, després de 18 dies reclòs, ha pogut sortir en llibertat. Ara, està acollit en un centre de menors de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència.

Només els immigrants adults poden acabar tancats en un Centre d'Internament d'Estrangers, que en molts casos són el pas previ a l'expulsió del país. En cap cas això pot passar amb un menor d'edat i, si hi ha dubtes, per defecte s'ha d'acollir la persona en qüestió com a menor fins que es demostri que no ho és.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00