Sociedad
CULTURA

Dançant amb la memòria

Fins a tres generacions de dones protagonitzen aquest espectacle creat per la reusenca Irene Benavent que ens acosta en el dia a dia d'un ofici feminitzat que s'ha perdut en el temps: les rentadores.

Cartell promocional de l'espectacle "Rentadors". / Irene Benavent

Entrevista espectacle "Rentadors" (12/03/2018)

20:07

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/038RD010000000048074/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Reus

“És la història d’unes dones rentadores, que, com cada matí, van a rentar la roba abans no surti el sol”. Irene Benavent actriu i ballarina reusenca que ras i curt explica la idea principal de l’espectacle que va crear 4 anys enrere i que aquest dimarts es torna a representar. Un muntatge que ve a ser una jornada típica d’unes dones que Benavent diu que eren d’admirar i que eren un referent. Dones que van haver de lluitar i triar endavant en la duresa d’una postguerra en la que l’àvia de la Irene va enviudar amb 28 anys i tenint dues filles al seu càrrec. Enlloc de “buscar-se un home” per casar-s’hi, el primes anys totes tres van treballar als rentadors de Cornudella per guanyar-se la vida.

Irene Benavent, actriu i ballarina reusenca. / Jordi Cartañá

Els rentadors també es van convertir en un espai de convivència i una autopista de la informació del què passava dins a les cases de la època. “Treure els drapets al sol”, “La roba bruta es renta a casa”, “fer safareig” són expressions que provenen d’aquest espai i que són fruit del què i del com aquelles dones parlaven les unes amb les altres. També perquè veien de primera mà què passava dins a les llars pel que hi havia o no hi havia a la roba per rentar.

Per l’espectacle Benavent ha pogut comptar amb Neus Ceballos, Magda Borrull, Elisenda Nadal i Loles Santana. Tres noms propis que podrem redescobrir aquest dimarts dia 13 a partir de les 19hs als antics rentadors, al Casal de les dones de Reus vaja.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00