Últimas noticias Hemeroteca

Jueves, 17 de Octubre de 2019

Otras localidades

Experts avalen l'informe del Síndic que demana una auditoria del Castor

Tres col·legis professionals tècnics i experts de la UB donen suport i suscriuen la petició de Rafel Ribó mentre que al Senat el PP tomba una moció d'ERC que demana una auditoria. Aquesta, sobre la indemnització donada als promotors del projecte

El síndic de greuges, Rafael Ribó, entre el director de l'Àrea de Relacions amb Entitats i Empreses de la institució, Francesc Vendrell, i el geòleg Josep Giner. / ()

El Col·legi de Geòlegs de Catalunya, el Col·legi d’Enginyers i el d’Ambientòlegs, a més d’experts de la Universitat de Barcelona, avalen l’informe del Síndic de Greuges que reclama que es faci una auditoria tècnica del Projecte Castor per determinar el grau de responsabilitat de la concessionària del projecte, Escal UGS, en el miler de terratrèmols que va provocar el magatzem de gas l’any 2013.

Els experts entenen que l’empresa Escal UGS va actuar de forma poc professional i poc rigorosa. El geòleg i professor de la Universitat de Barcelona, Josep Giner, té clar que el projecte va encadenar errors des d’un bon principi. “La seqüència és molt clara: error conceptual greu en l’elaboració del projecte, error a l’hora d’injectar gas, error a l’hora de calcular la pressió de fractura. I com que la falla Amposta és una falla activa, es produeixen els terratrèmols”, ha enumerat.

Davant de tot plegat, el Síndic de Greuges, Rafel Ribó, ha reiterat la seua reclamació perquè faci una auditoria externa del projecte. “Reclamem que es faci una auditoria tècnica per determinar quin és el grau de responsabilitat que té Escal UGS en el que ha succeït. Creiem que hi ha més que indicis per demostrar la relació entre l’emmagatzematge de gas i els terratrèmols que es van produir”, afirma el Síndic.

Ribó també reclama que es faci un peritatge dels danys que van provocar els sismes als veïns del Delta de l’Ebre i del Baix Maestrat. El Síndic enviarà l’informe d’immediat al Govern espanyol, al Parlament català, als grups polítics amb representació al Congrés, al Defensor del Poble espanyol i al jutjat de Vinaròs que s’encarrega del cas.

Mentre el Síndic i els experts reclamen una auditora per aclarir responsabilitats sobre el Castor, al Senat el PP ha fet servir la seua majoria per tombar una moció d’ERC que reclamava una auditoria externa sobre la indemnització milionària que es va pagar després que els responsables del fallit projecte de Gas renunciessin a la concessió.

El PP tornava a emprar l’estratègia de responsabilitzar l’últim govern del socialista José Luís Rodríguez Zapatero de les clàusules amb les quals es va justificar la indemnització. I es rebutjava fer cap auditoria perquè, diu, la sentència del Tribunal Constitucional que anul·lava la indemnització no diu que aquesta fos il·legal.

Finalment, la moció d’ERC quedava rebutjada per 10 vots a favor, 15 en contra i una abstenció.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?