Sociedad

Humanitzar les cures intensives

Cada vegada més hospitals s'estan sumant a l'onada de fer les unitats de cures intensives espais més amables i centrats en les persones

Reportatge: Humanitzar les cures intensives

Reportatge: Humanitzar les cures intensives

02:07

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001336191/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Cada vegada més hospitals s’estan sumant a l’onada de fer les Unitats de Cures Intensives espais més amables i centrats en les persones. És el que es coneix com “humanitzar les UCI”, una iniciativa que va engegar, a Madrid, el metge especialista en cures intensives Gabi Heras, i que ara està arribant a Catalunya. Hem visitat alguns hospitals que estan adaptant les seves UCI:


Parc Sanitari Sant Joan de Déu

La unitat de cures intensives del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, a Sant Boi de Llobregat, ja no es diu “Unitat de Medicina Intensiva”, ara es diu “H-unitat de Cures Intensives”. El seu responsable, el doctor Julián Berrade, explica que li han afegit una “h” per “donar més visibilitat a tots els canvis que estan fent per humanitzar aquesta unitat”.

D’entrada, han arrencat, literalment, el cartell que deia que els familiars només podien entrar a la unitat de cures intensives per parelles, mitja hora al matí i mitja hora a la tarda. Berrade diu que “ara els familiars hi poden anar a qualsevol hora, fins i tot a la nit”. També han incorporat un lavabo i una dutxa perquè els malalts ingressats a cures intensives que es poden moure no hagin de fer les seves necessitats al box davant de tothom. I permeten l'ús de tauletes i telèfons mòbils. Això últim, segons la supervisora d’infermeria del servei, Mar Galisteo, “els permet deixar d’estar mirant el sostre una estona i estar, gairebé, com a casa”.

Hospital del Mar

L'Hospital del Mar també està adaptant la seva UCI a les necessitats de pacients i familiars. El seu cap, Joan Ramon Masclans, explica que no hi ha horaris de visites, que acorden amb els familiars a quina hora els hi va bé parlar amb el metge i que s'estan plantejant convidar els familiars a participar en algunes cures. “Els oferiríem participar, per exemple, en la neteja del pacient perquè se sentin més participatius i el malalt estigui més confortable”.

A l’Hospital del Mar també estan introduint la música a la UCI, ja han fet un concert amb dues violinistes, i a mig termini volen reformar la sala d'espera i els sostres. Masclans diu que “moltes vegades el que més recorden els pacients de la seva estada a al UCI són els sostres” i que per això s’estan plantejant “pintar-los amb boires de color blau cel, o que pugui canviar”.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00