Sociedad

El 75% de les Rendes Garantides han estat denegades

A tres de cada quatre famílies que han tramitat la Renda Garantida fins al final se'ls ha denegat aquesta prestació. El govern admet que hi ha molts col·lectius que la necessiten i se'n han quedat fóra perquè amb el 155 no ho han pogut solventar.

Primer pla de Josep Ginesta, secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, el 25 d'abril de 2018. (horitzontal). / Elisenda Rosanas ACN

Barcelona

Només hi ha mil llars que, des del setembre fins avui, han vist acceptada la seva sol·licitud de la Renda Garantida i l'estiguin cobrant. Això afecta unes 4.000 persones, comptant fills o persones a càrrec dels sol·licitants. La resta, fins arribar a les 30.000 peticions acceptades, han estat tumbades o encara s'estan estudiant. En total hi ha 39 tipologies diferents per denegació de la renda. Són les dades que, avui, set mesos després de l'aplicació d'aquesta nova prestació, ha fet públiques la Generalitat.

Des de la Generalitat admeten que és un "percentatge molt alt" de denegacions. "Potser hem posat unes expectatives molt altes però el 100% de la llei no es desplega fins al 2020", afirma el secretari general de Treball, Josep Ginesta, que és precisament quan la Generalitat haurà de compensar els salaris precaris, com ja va avançar aquesta redacció. A dia d'avui el que més preocupa és la gent que als últims sis mesos ha tingut algún ingrés. "Sobretot feines precàries, de contractes de dies i molt intermitents, però que els deixen fóra de la prestació", explica Ginesta és el principal motiu de denegació. Altres col·lectius afectats, les persones que viuen en residències, especialment les persones amb discapacitat que ja tenen algun suport, els menors estrangers sense referents o els sense llar, que segons Ginesta "no estan descrits textualment a la llei".

Des del departament de Treball han constituït un grup que està analitzant tots els motius de denegació cas per cas. Una eina que els servirà per redactar el reglament de la llei i que ha de permetre incloure excepcionalitats perquè totes les persones que ara se'n estan quedant excloses, com a mínim segons l'administració catalana, puguin quedar blindades i cobrar la renda. Especialment volen analizar col·lectius concrets que, per motius de feines precàries en quedin exclosos. Fet, que permetria accelerar la complementariatet dels sous fins i tot l'any vinent. El problema és que aquest reglament només es podrà aprovar fins que hi hagi un nou govern. La falta d'executiu tampoc els ha permès avançar amb la coordinació amb el món local, ni fer el seguiment de la implementació amb la comissió d'entitats, sindicats i patronals.

En qualsevol cas, la Conselleria prefereix una lectura optimista. "Abans la gent que cobrava el PIRMI rebia de mitjana 544€ al mes, ara en tenen 734€". I a més, asseguren que han aconseguit portar cap a l'administració població vulnerable. Segons la Generalitat, la meitat dels aturats inscrits són solicitants de la Renda Garantida que  "tornen a confiar en el mercat laboral", sentencia Ginesta.

En total han estat fins a 90.000 persones que han intentat tramitar la Renda Garantida, la majoria entre el setembre i el novembre. El 70% ja ha vist que no complia els varems a la meitat del procediment i ho ha deixat estar. Ara bé, hi ha 16.000 sol·licituds en estudi, una de cada quatre són persones a qui l'administració ha demanat més documentació per seguir mirant el seu cas.

Serveix pels jubilats

Hi ha 45.000 persones que han complementat les seves pensions i arriben als 600 euros mensuals. Aquest era un apartat molt polèmic, perquè des de la Generalitat hi havia dubtes de si l'Estat els deixaria complementar pensions. Amb el cas de les Pensions No Contributives ho han pogut fer, però no amb altres pensions com el PAE o el PREPARA. "L'Estat no ens ha permès complementar-les, perquè si ho feiem perdien tot l'ajut", diu Ginesta.

"Complim amb la llei"

El departament de Treball explica la situació per estar complint al peu de la lletra la llei de la Renda Garantida. En aquest sentit, asseguren que també estan donant resposta a temps a tots els usuaris, i explicant a tothom el motiu de la denegació, després que ahir la Comissió que va tirar endavant la llei de la Renda Garantida els acusés d'estar saltant-se els terminis i no justificar les denegacions. "Altra cosa és que el termini que diu la llei hauria de ser menor", explica Ginesta

No caben prou taules a algunes oficines del SOC

En aquests moments s'ha incorporat la meitat dels treballadors que tenia previst la conselleria per reforçar el Servei d'Ocupació de Catalunya, que és on es tramiten la majoria de rendes. Dos-cents de quatre-cents. "En algunes oficines no cabia més personal, no entraven més taules i hem traslladat els usuaris a altres oficines", afegeix el secretari.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00