Sociedad

La Generalitat no pot pagar l'ajut d'extutelat als menors immigrants

La dificultat de de tramitar els permisos de residència als adolescents que han immigrat sols i en massa a Catalunya impedeix al govern ingressar l'ajut previst per aquests joves quan fan els 18 anys. Aquest any hi ha mig miler de joves en aquesta situció.

Jovers immigrants als accesos a l'estació de metro i rodalies de Plaça Catalunya de Barcelona / Eduardo Navarro CADENA SER

La Generalitat no només és incapaç de donar un habitatge a tots els joves que viuen en centres de menors un cop fan els 18 anys. Tampoc pot assegurar que tots els joves que fan la majoria d'edat als centres en surtin amb la paga d'extutelat. Un ajut econòmic que l'administració està obligada per llei a pagar a tots els joves que deixen els centres de menors fins als 21 anys i que és de 660 euros al mes.

Això afecta els adolescents que en els darrers dos anys han immigrant a Catalunya sense cap adult, i que acaben vivint en centres de menors tutelats per l'administració. Hi ha mig miler de joves que deixaran els centres de menors, i no tenen assegurat el permís de residència ni de treball. Els tràmits per aconseguir la documentació s'allarguen fins als 9 mesos, i "sense NIE, no tenim ni compte bancari on fer-los l'ingrés". Així ho explica el secretari general d'Afers Socials de la Generalitat, Francesc Iglesias, que apunta del retard al govern espanyol: és qui té competències i fa els tràmits.

Francesc Iglesias - "No tenen ni compte corrent"

00:21

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001351338/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Fonts de la Delegació del Govern constaten l'endarreriment. Asseguren que el problema és que els consolats dels països d'origen dels joves, el Marroc en la majoria de casos, triguen molt de temps a validar els passaports dels joves. En altres casos, directament, no els hi volen tramitar. Hi ha hagut casos de 144 dies d'espera. Des d'aquesta redacció ens hem intentat posar en contacte amb el consolat, sense èxit.

Paga per mig any

En principi la paga cobreix als joves fins que fan els 21 anys. Però això només passa pels que han estat més de tres anys tutelats. La resta, només poden percebre aquest ingrés durant sis mesos. És el que els hi passarà a més del 80% dels joves que l'any passat van arribar a Catalunya, si tenen sort d'aconseguir a temps el permís de residència o de treball.

Fóra de la Renda Garantida

En tinguin 21 o 18 i mig, tots els joves extutelats es queden econòmicament desamparats fins que fan els 23 anys. No poden accedir a cap ajut públic, ni tal sols la Renda Garantida. Estan obligats a treure's sols les castanyes del foc fins que fan els 23, que llavors ja poden tramitar aquesta nova renda. Ho explica la directora de la Federació d'Entitats de Pisos Assistits, Anna Villa.

Anna Villa - "Estan exclosos de la Renda Garantida"

01:13

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001352996/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Un fet, que fa pràcticament impossible acabar una carrera universitària, i els obliga a posar-se a treballar per sobreviure, en molts casos sense dominar el català ni el castellà, i amb problemes greus d'alfabetització. Altres, però, opten per aconseguir ingressos a través de la delinqüència.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00