Sociedad

Torra es querella per prevaricació contra Rajoy i Santamaría

L'acusació davant el Suprem és per no publicar el nomenament del seu govern al Diari Oficial de la Generalitat

PAUL HANNA Reuters

Barcelona

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat avui una querella davant del Tribunal Suprem per un presumpte delicte de "prevaricació per omissió" contra Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría, per la seva negativa a publicar el decret de nomenament del Govern del passat 19 de maig.

Más información

La querella, presentada davant la Sala Penal del Tribunal Suprem, argumenta que la decisió de no publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el decret, que incloïa el nomenament com consellers de Jordi Turull i Josep Rull -en presó preventiva - i d'Antoni Comín i Lluís Puig -fugits a Bèlgica-, va ser "arbitrària, extralimitadora de competències i sense cap empara legal".

La no publicació dels nomenaments al DOGC va bloquejar durant uns dies la formació del Govern, fins que dimarts passat, 29 de maig, Torra va signar un nou decret, en el qual substituïa els consellers que es troben a la presó oa l'estranger , i que ha estat publicat avui al DOGC.

Torra ja havia anunciat que estava estudiant interposar una querella per "prevaricació" contra el fins avui president del Govern, Mariano Rajoy, i la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría.

Segons al·lega Torra, la negativa a publicar els nomenaments de Turull, Rull, Comín i Puig "contravé" la "execució d'un acte reglat, degut i obligatori", amb una "evident conculcació de la legalitat i desconeixement de les exigències constitucionals", ha explicat la Generalitat en un comunicat.

La querella, que considera que amb la no publicació del decret es van vulnerar els "drets polítics" de Torra com a president de la Generalitat, es presenta "sense perjudici de les accions que per vulneració també dels seus drets polítics puguin emprendre els consellers afectats contra els querellats per aquests mateixos fets ".

L'escrit de Torra insta la Sala Penal del Suprem a incoar les diligències prèvies, així com diferents diligències d'investigació, entre elles la declaració com investigats dels querellats i la declaració com a testimoni de Roberto Bermúdez de Castro, secretari d'Estat per a Administracions Públiques , ha indicat la Generalitat en el seu comunicat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00