Sociedad

Agbar no té contracte per subministrar l’aigua a Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona corrobora que Agbar porta tota la vida prestant el servei d'abastament d'aigua potable a la capital catalana sense cap contracte que l'autoritzi a fer-ho

La font de Canaletes, a la Rambla / Óscar Palop Flickr

Barcelona

Els serveis jurídics de l'Ajuntament de Barcelona corroboren el que apuntaven diverses sentències: la Societat General d’Aigües de Barcelona (Agbar) no ha tingut mai un contracte o un títol que l'habiliti oficialment per a subministrar l'aigua potable a les llars de Barcelona. Agbar ha actuat sempre en precari i això, segons precisa el regidor d'Aigua i Energia, Eloi Badia, la deixa en una situació molt menys avantatjosa tant en el moment de creació de l'empresa mixta del cicle de l’aigua el 2012 com en el cas d'haver-la d'indemnitzar si es municipalitza el servei. “Es confirma que Agbar no tenia drets d’exclusivitat [quan es constitueix l’empresa mixta] i que per tant, sigui quin sigui el model de gestió de l’aigua a l’àrea metropolitana, s’hauria d’anar a una gestió directa o a una licitació pública”.

El més greu, segons Badia, és que, a banda de portar tota la vida sense contracte, Agbar no el sol·licités quan es va començar a legislar aquest sector l’any 1950 o quan una sentència va alertar sobre la seva situació l’any 2010. “Inexplicablement no es va fer, inexplicablement no s’ha fet en ple segle XXI i encara és més greu que sabent que estaven davant d'una situació de molta debilitat jurídica, s’optés per constituir l’empresa mixta que ara veiem que tenia els peus de fang”.

Valoració de les instal·lacions de la xarxa d'abastament de Barcelona

A més a més, el consistori també ha constatat que Agbar va inflar el valor dels seus actius quan es va crear l’empresa mixta de gestió de l’aigua, tal i com ja avançava a febrer un informe encarregat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Agbar va xifrar en 476 milions els seus actius quan es va crear la mixta, mentre que l'AMB els va rebaixar a 130 milions, dels quals 41 correspondrien a les instal·lacions de la xarxa d'abastament de la capital catalana.

Aquests 130 milions corresponen a actius no amortitzats que Agbar tindria dret a cobrar en forma d’indemnització en cas que, per exemple, es municipalitzés el servei.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00