La LlavorLa Llavor
Gastro
LA LLAVOR

Marihuana, xufa i plagues

Seria bo legalitzar la marihuana ací? Què ha passat després d'aquell documental que va destapar les lamentables condicions de les explotacions xuferes africanes? Per què dóna la sensació de que les administracions no es prenen de debò el problema de les plagues?

La llavor (30/06/2018)

La llavor (30/06/2018)

29:57

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/004RD010000000333494/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Valencia

Tres preguntes a les quals ha donat resposta La Llavor. De la mà de César Baltasar, agricultor valencià que considera que la legalització de la marihuana obriria una important via d'ingressos per al camp a la Comunitat. Ve des de lluny, en terres alacantines, plantar cànem per al sector tèxtil. Però Baltasar considera que hauríem d'anar més enllà i que si no es fa és per pur desconeixement.

De la marihuana es coneix bàsicament el THC i els seus efectes narcòtics però no es posa l'accent sobre la infinitat d'usos que té: mèdics, per a paper... fins a té propietats que permeten recuperar sòls contaminats. Per açò demana valentia als governs espanyol i europeu per a abordar el debat.

A Espanya Ciudadanos i Podemos serien partidaris de regular producció i distribució. El Psoe, abans del canvi de govern almenys, era partidari d'obrir el debat sense apriorismes. El PP està en contra.

XUFA

Fa uns mesos un documental d'Andoni Monforte "Mouso Fasso. La pàtria de les dones íntegres" destapava les dures condicions de les dones que treballen en les explotacions xuferes africanes. D'allí arriba molta de la xufa que ací es consumeix. Aquesta setmana passada vam saber que l'empresa assenyalada per beneficiar-se d'aqueixes condicions de treball per a portar aqueixa xufa a Espanya s'ha querellat contra Monforte, dues de les seues col·laboradores i el Director del Festival de Cinema de Drets Humans de Barcelona.

Monforte confia en la justícia i està satisfet perquè el seu documental va suposar que la cooperativa que dóna home al seu documental, "*Mouso *Fasso", s'haja fet fort i amb l'ajuda d'agricultors valencians estiga introduint eines que fan més fàcil el treball de les dones. I de pas demana al consumidor valencià que soles demane orxata amb DO.

PLAGUES

També vam saber aquesta setmana passada de la denúncia de l'Associació d'Operadors de Varietats Vegetals: les manques de la legislació europea estan permetent que material vegetal de caqui i magraner entre a Europa sense cap control específic. I açò mentre empreses com ARTAL intenten aprofitar processos naturals de les plantes per a utilitzar-los, precisament, contra les plagues.

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00