Sociedad

Un de cada tres barcelonins tindrà més de 60 anys el 2030

És una de les dades demogràfiques que l'Ajuntament està fent servir per poder donar servei a la gent gran

Tres persones grans assegudes a un banc de la plaça Rovira i Trias, al barri de Gràcia. / Martí M. ACN

Barcelona

Actualment a Barcelona viuen soles més de 50.000 persones majors de 75 anys, i de les que en tenen vuitanta, dues de cada tres són dones. On més concentració de gent gran és als barris de la Guineueta i Montbau, entre d'altres.

L'ajuntament, però, més que en la situació actual, vol centrar-se a analitzar com serà la vellesa d'aquí a uns anys. Per això han treballat un informe que dóna alguns dels detalls d'aquesta tercera edat del futur més pròxim.

Els avis seran més digitals que analògics i tindran més nivell d'estudis que els d'avui en dia. A més, per primera vegada, en els pròxims anys, una part important de la gent gran serà població estrangera o migrada.

Un dels aspectes preocupants és que tindran pensions més baixes, perquè molta de la gent que ara té més de 50 anys té problemes per trobar feina. Laia Ortiz, tinent d'alcalde de Drets Socials, ha explicat que per això l'ajuntament s'ha posat les piles i ha elaborat un pla amb 77 accions: volen anticipar-se a aquest envelliment i aconseguir que sigui de qualitat. Impulsaran, per exemple, un pla contra l'exclusió laboral dels majors de cinquanta anys.

Una altra de les dificultats que ha abordat la tinenta Ortiz és la de l'habitatge. Actualment, la gran majoria de jubilats són propietaris, però en el futur molts d'ells seran llogaters i la renda antiga desapareixerà. Per aquests motius, ha assegurat, "aquest canvi s'ha de vigilar molt de prop per evitar la vulnerabilitat associada a situacions negatives respecte al dret a l'habitatge". Una de les possibles solucions és l'aposta per l'habitatge cooperatiu. A més, es vol aconseguir que la gent pugui envellir a casa seva o, com a mínim, al seu barri. Perquè això sigui possible, fan falta més residències públiques, alerten des del consistori.

Algunes altres propostes són els anomenats camins amics per a la gent gran i el servei de transport segons la demanda. També es volen oferir sessions de formació musical per a totes les edats, fomentar la perspectiva LGTBI en centres per a gent gran i facilitar la participació de la població d'edat avançada en el dia a dia de la ciutat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00