Sociedad

Reclamen als ajuntaments més col·laboració per atendre refugiats

Creu Roja demana més implicació en la cessió de pisos i més ajudes per donar feina i integrar les persones refugiades.

L'últim any s'han doblat les peticions d'asil

El coordinador de Creu Roja a Girona, Jordi Martori; la presidenta provincial, Roser Llevat; i el secretari provincial, Josep Domènech durant la presentació de la memòria de 2017 / ACN

Girona

Creu Roja va tramitar 118 peticions d'asil el 2017 i més de la meitat dels que demanen refugi han entrat per La Jonquera. Alguns han arribat dins de camions procedents d'altres països d'Europa i quan els han descarregat aquí, la Creu Roja els ha atès i els ha tramitat la sol·licitud d'asil si complien els requisits per demanar-lo.

Durant el 2017 i dins del programa d'acollida de refugiats, Creu Roja ha atès 70 persones provinents de Síria, Veneçuela, Hondures, Ucraïna i Colòmbia. A través d'aquest programa, s'ha atès en una primera fase d'acollida 52 persones que s'han allotjat en pisos de l'entitat a Girona i Salt (hi estan entre sis i nou mesos) i d'aquestes 52 persones refugiades, 22 estan ara mateix a la segona fase d'acollida que pretén aconseguir l'autonomia dels refugiats, que s'integrin al món local, trobin habitatge i feina.

Creu Roja té només vuit pisos per allotjar refugiats en aquestes dues fases del programa d'acollida i el seu coordinador, Jordi Martori, alerta que "cada vegada hi haurà més refugiats i cal treballar molt més la integració: des d'ajudes per trobar habitatge, feina i també assegurar uns drets socials plens per aquestes persones". Reclama més col·laboració als ajuntaments:

Jordi Martori - Coordinador Creu Roja Girona

00:24

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000163430/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Durant l'últim any, Creu Roja també ha augmentat les atencions a menors estrangers que arriben sense família. N'han atès 56, la majoria originaris de Marroc, Senegal i Nigèria i "també caldran més ajudes" perquè és un fenòmen que va a més, explica Martori.

Un 44% d'inserció laboral entre els usuaris de Creu Roja

Creu Roja ha presentat la memòria d'activitat del 2017 i demostra que van atendre 61.976 persones, unes 6.000 menys que el 2016 però, en canvi, han augmentat les intervencions fins a les 183.729.

La memòria destaca la taxa d'inserció laboral que s'ha aconseguit amb les persones que participen als programes d'ocupació de l'entitat. De les 1.100 persones ateses, el 44% han trobat feina gràcies a la col·laboració de 90 empreses diferents. Entre els joves, la taxa d'inserció arriba al 59%.

Tot i que les dades de l'entitat demostren una reducció de les persones ateses en projectes de lluita contra la pobresa, Creu Roja alerta de la cronificació de la pobresa en famílies joves amb fills (d'uns 40 anys de mitjana) i entre les dones. 

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00