Jueves, 22 de Octubre de 2020

Otras localidades

El Trueta lidera un estudi per reduir les seqüeles al cor per la radioteràpia

Hi participen 50 dones amb càncer de mama que l'ICO i l'IDI controlaran amb proves d'imatge al cor per detectar canvis en aquest òrgan durant la radioteràpia.

Han vist que les pacients amb tumor de pit que fan radio al llarg dels anys tenen més risc de patir infarts o angines de pit.

El trueta lidera un estudi per reduir les seqüeles al cor per la radioteràpia: El Trueta lidera un estudi per reduir les seqüeles al cor per la radioteràpia

Ràdio Girona

50 dones amb càncer de mama participen en un estudi europeu liderat per l'hospital Trueta de Girona per reduir les sequel·les al cor que causa la radioteràpia. Han vist que les pacients amb tumor de pit que reben aquest tractament al llarg dels anys tenen més risc de patir infarts o agines de pit.

A les pacients que participen a l'estudi els faran una ressonància i un TAC al cor abans de començar la radioteràpia, passats sis mesos, i dos anys després d'acabar el tractament. Amb les proves d'imatge podran veure si la radiació ha afectat al cor, saber a quina zona, i es podran prendre mesures preventives per evitar a la pacient futures malalties cardíaques. També es podrà ajustar millor la dosi de radioteràpia i disminuir l'impacte al cor. Tot això ha de servir per minimitzar els efectes secundaris a les pacients amb càncer de mama, com diu Arancha Eraso, cap del servei de radioteràpia de l'ICO a Girona.

L'estudi durarà dos anys i hi participen 34 hospitals d'Europa i 250 dones. El Trueta de Girona lidera la recerca a l'estat i analitzarà 50 pacients amb tumors de mama poc avançats, operades i que facin radioteràpia. Es calcula que cada dosi de radio augmenta un 7% el risc de patir toxicitat al cor, és a dir, patir malalties com infarts o agines de pit.

Eraso recorda que els avanços tecnològics ja han permès reduir l'impacte de la radioteràpia als òrgans, però volen fer un pas més per reduir encara al màxim les seqüel·les per la dona.

El director de l'Institut de Diagnòstic per la Imatge a Girona, Salva Pedraza, explica que les pacients se sometran a les mateixes proves d'imatge que es fan a malalts del cor (ressonància i TAC) i podran veure si durant la radioteràpia pateixen canvis en el "gruix, el dinamisme i el moviment del cor". La prova no és fàcil, però el Trueta "té experiència" en aquests estudis.

La toxicitat al cor també pot venir causada per consum de tabac, pel sedentarisme o per mala alimentació. L'estudi permetrà saber si la dona pateix canvis al cor durant la radiació ja que se li faran proves d'imatge abans, durant i després del tractament i es podrà descartar patologies prèvies.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?