Sociedad
SEGURETAT SOCIAL

Els nous membres de la CASS volen treballar en la sostenibilitat del sistema de pensions

El representant dels pensionistes alerta que el sistema públic no és sufucient

Imatge de l'edifici de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social. / Arxiu ANA

Andorra la Vella

Els nous membres del Consell d'Administració de la CASS esperen poder començar a treballar aviat en les propostes per fer més sostenible el sistema de pensions.

Justament el representant del col·lectiu de pensionistes, Jacint Risco, alerta que no es pot continuar pensant que el sistema públic és suficient per fer front a la jubilació i parla de tres potes: la pública, la d'empresa i la privada.

El representant dels empresaris, Francesc Zamora, aposta per augmentar les cotitzacions i a l'hora equilibrar el percentatge que avui en dia paguen treballadors i empresaris que és del 25% i 75%. Creu que cal augmentar gradualment la cotització que paga l'assalariat per poder arribar potser a un 40 o 60%. Zamora defensa que no ho volen fer per pagar menys ni tenen la intenció que els treballadors perdin poder adquisitiu.

Zamora no estaria en contra d'augmentar el salari mínim que és la proposta de la representant dels assalariats, Montserrat Neras. Creu que sí que cal augmentar les cotitzacions però diu que cal vetllar perquè no vagi en detriment del seu nivell de vida.

Sobre l'augment de l'edat de jubilació, Zamora i Neras, coincideixen que si es fa cal que sigui per sectors ja que no tots els llocs de feina són iguals. Neras a més afegeix que no pot ser obligatori sinó opcional.

Risco assenyala que personalment hi podria estar d'acord però que el col·lectiu que representa no ho veu amb bons ulls.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00