Sociedad

Farts de l'incivisme

Veïns i Comerciants de barris de Barcelona com el Raval, la Barceloneta, el Born o el Gòtic diuen que cada cop es consumeixen més alcohol i drogues en ple carrer i que el dia a dia de la gent que hi viu o hi treballa és cada cop més difícil

Vehicles de l'operatiu policial que va fer 38 detencions la matinada del dissabte al diumenge a la BarcelonetaMOSSOS D'ESQUADRA

Barcelona

Comerciants i veïns de Ciutat Vella asseguren que l'incivisme i el consum d'alcohol i drogues al carrer de Barcelona va en augment aquest estiu. Denuncien poca contundència de la Guàrdia Urbana, però neguen sentir-se insegurs. Els comerciants asseguren que alguns ja es plantegen de plegar.

A la Barceloneta insisteixen que el turisme incívic va a més aquest estiu. Ho explica la vicepresidenta de l'associació de veïns, Carmen Piera: “Fan botellons al carrer i no deixen dormir a la gent". Un fet habitual a l'estiu, però cada cop més freqüent. "Aquest any els avisos que rebem dels veïns són constants", segons ella. Piera explica que la principal molèstia la causen alguns  turistes: "passen d’hotels, venen de discoteques, baixen cap al barri i és impossible. Truques a la Guàrdia Urbana i quan arriben pot haver passat ja el problema”.

Al barri Gòtic es repeteix la imatge. El Daniel Milian, que és veí i comerciant, assegura que cada dia a la plaça Traginers s'acumulen unes 15 persones que des de les 10 del matí veuen cervesa a la plaça. Divendres es va encarar amb aquestes persones: “Hi havia una moto aparcada davant del meu comerç i els hi vaig demanat educadament si la podien apartar a la zona de motos que està a deu metres. Un d'ells es va posar a cridar, em va insultar, amenaçar fins que va agafar un objecte contundent  i, a l’apartar-me, va trencarel vidre de la botiga”.

Al Raval, si bé detecten menys narcopisos que l'estiu passat, asseguren que hi ha més consum al carrer. L’Ángel Cordero, de la plataforma Acció Raval, explica que l'incivisme entre alguns turistes és habitual al barri, però assegura que cada estiu va a pitjor. “Si barregem l'oferta turística i l'oci nocturn, el barri s'acabarà convertint en un Lloret. La quantitat de gent que hi ha bevent al carrer i que pixen allà mateix, és brutal". Maite Roca, de la Taula de Comerciants i Veïns del Barri, està encara més molesta:“Baixa tot déu a fer la juerga, a punxar-se...  s’ha de posar fre a totes aquestes coses”. Ella no s'explica la degradació del barri si no és perquè a algú li interessa econòmicament, com a algun fons immobiliari.

Els amics de La Rambla també parlen d'un estiu excepcional pel que fa a l'incivisme. "Mai ens haviem trobat persones dormint la mona en plena Rambla de dia", diu Xavier Massip. Diu que ha vist persones que es pixen i defequen a la via pública, davant de portals o establiments comercials, però el que més els hi preocupa és l'"elevat nombre" de persones que es dediquen a captar turistes per fumar marihuana en clubs cannàbics. "Estem fomentant un turisme d'alcohol i droga", assegura.

Pels comerciants, les vendes han caigut. A l'associació del Gòtic Sud diuen que en alguns casos les vendes han arribat a baixar un 60%. La presidenta de l'Associació Comercial dels Eixos Turístics-Barcelona Oberta, Núria Aparicio, explica aquesta devallada perquè els turistes que vénen no compren a les botigues del barri ni van a restaurants. Segons ella, alguns establiments del Born o el Gòtic ja es plantegen de tancar quan arribi la tardor si no fan prou caixa.

Cau l'ocupació hotelera

El Gremi d'Hotels de Barcelona troba, fins a cert punt, una explicació a aquest increment de l'incivisme que està guanyant espai a la ciutat. El Gremi diu que ha baixat el nombre de turistes que pernocten en hotels. Si al juliol de l'any passat estaven al 85% d'ocupació, aquest any han baixat fins al 80%. El problema és que han hagut d'abaixar preus i apunten que la facturació està caient al voltant del 10%. Una de les causes, el turisme d'alcohol i pisos turístics, segons Manel Casals, secretari general del gremi d'hotelers.

Altres causes que estan afectant la baixada de l'ocupació hotelera, segons el gremi, són els retards crònics de l'aeroport del Prat o les vages "constants", l'efecte post atemptats i la situació política a Catalunya. De fet, el nombre de visitants de la resta d'Espanya ha caigut respecte anys anteriors.

L'ajuntament respon a les crítiques assegurant que estan posant més esforços que mai. Laia Ortiz, alcaldessa accidental, explica que "s’han doblat el nombre d’agents cívics, s’ha millorat els serveis de neteja i per pal·liar els efectes d’aquesta massificació. Compromesos, entenent aquestes queixes veïnals i sobretot treballant al seu costat per millorar el dret al descans i per millorar la qualitat de vida dels veïns de tota la ciutat i dels barris”.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00