La LlavorLa Llavor
Gastro
LA LLAVOR

Segar mirant al cel i per l'espill retrovisor

Arranca la sega de l'arròs amb amenaça de gota freda i sense que les administracions hagen donat solució al problema del pas de tractors i segadores per la Pista de Silla

La llavor (08/09/2018)

La llavor (08/09/2018)

29:58

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/004RD010000000341058/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Valencia

Miguel Minguet, responsable de la sectorial de l'arròs d'AVA, està indignat. Porten molts anys reclamant una solució per a la Pista de Silla. A dia d'avui tractors i segadores tenen camí d'anada, però no de tornada. Des de Sueca i Sollana no hi ha una altra opció per a arribar a la cooperativa de Massanassa que la Pista de Silla, una via ràpida.

Els llauradors es juguen la vida i posen en risc la seguretat de la resta d'usuaris d'eixa via. A més, s'enfronten a multes si la Guàrdia Civil aplica la norma. I tot perquè les administracions implicades han sigut incapaces de posar-se d'acord. Una cosa que sí van fer, en ocasions anteriors, quan d'allò que es parlava era dels accessos a una gran superfície comercial.

A més a més, reclama Minguet que els arbres de la carretera Natzaret-Oliva siguen podats correctament. Per allí també passen segadores de més de quatre metres d'ample i de gran altura.

Un problema més per als productors que creuen els dits mirant el cel per l'amenaça de gota freda i que arriben a la sega després d'una campanya marcada pels fongs. Han afectat de forma desigual a totes les varietats i les explotacions afectades, també de forma desigual, ho estan per damunt del 80%. Culpen d'açò, en bona part, a la Unió Europea, que en la seua croada contra l'ús de químics en l'agricultura ha prohibit, sense donar una altra opció, molts dels que s'usaven en els arrossars.

Per a dins d'una setmana queda l'altra gran polèmica aparellada a l'arròs: la de la cremà de la palla. D'això, ja en parlarem.

Altres coses en La Llavor

Arranca la millor campanya de bolets dels últims anys. Després de diversos anys d'intensa sequera, les pluges d'aquestes setmanes prometen cistelles plenes. La societat micológica reclama trellat als qui isquen a la muntanya en un doble sentit: d'una banda respectant la quantitat màxima que es pot arreplegar, sis quilos per persona; i per un altre, precaució. Hi ha varietats de bolets molt tòxics. Si no se sap, és millor no agafar-los.

També hem explicat en La Llavor que s'estan espoliant oliveres centenàries a l'interior de Castelló perquè són un preat objecte decoratiu.

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00