Últimas noticias Hemeroteca

Nou model contra una amenaça a la producció de poma

  • Els camps de Poma de Girona han començat a utilitzar un nou model per preveure les taques que surten a la pell de la fruita de color cafè, i que en alguns casos ha fet perdre fins a un 40% de la producció
  • El problema és que quan es detecta ja és massa tard. Ara un nou mètode permet veure-ho un mes abans de la recollida.

Algunes pomes afectades pel 'bitter pit' /

És un nou model que s'ha inventat el Programa de Fructicultura de l'IRTA i que poc a poc s'està implantant a les comarques de Girona.

El que volen és anticipar-se a l'aparició del bitter pit, que és com es coneixen aquelles taques que poden sortir, sobretot a sota d'algunes pomes.

Aquesta malaltia de la poma apareix molt tard, després de la fase de conservació, i fa que se'n vagin a norris totes les inversions que han fet els pagesos fins aquell moment.

Amb el nou model, fan aparèixer els símptomes abans de la recollida i els pagesos poden detectar abans quines finques són més problemàtiques.

Ara també estan provant l'anàlisi mineralògic en estadi d'hora. Una de les novetats és que utilitzen ens minerals de la fruita per conèixer tres mesos abans de la recol·lecció si hi ha risc de patir el bitter pit.

L'investigador Estanis Torres, especialista del programa de Fructicultura de l'IRTA, reconeix que el model no permet tenir una predicció exacta, però sí aproximada.

Els pagesos tindran, per tant, més temps de marge per reaccionar i augmentar els nutrients per intentar reduir l'afectació d'aquest bitter pit que tants maldecaps provocar als productors de poma.

El projecte es va gestar fa tres anys als laboratoris lleidatans i ara l'estan divulgant entre el sector. A Girona, alguna empresa ja l'ha aplicat amb resultats satisfactoris i s'espera que a partir de la propera campanya ja sigui una pràctica habitual en les centrals fructícoles.

Per ara, només s'aplica en les pomes Golden però a partir d'aquest any algunes empreses el començaran a aplicar a altres varietats, sobretot a les Granny Smith, que és una de les altres que tenen més afectacions.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?