Sociedad

Addicció emocional: cada cop més dones i més joves

L'Associació Catalana d'Addiccions Socials (ACENCAS) va atendre el 2017 fins a 20 dones amb dependència afectiva

ACENCAS ha detectat que en 10 anys, la mitjana d'edat de les dones que van a teràpia ha passat de ser de 45 anys als 35

Getty Images

Barcelona

És una addicció de la qual se n'ha parlat molt poc. Es tracta de l'absoluta dependència d'una persona, normalment, de la parella. El perfil majoritari de persones afectades per aquesta addicció és de dones amb una autoestima baixa, que tenen por de sentir-se abandonades, amb dificultat per comunicar-se i que pensen, que malgrat que a la relació hi hagi mals moments, l'amor va per sobre de tot. El president de l'Associació, Francesc Perendreu, explica quins són els símptomes que ens haurien d'alertar: "Cada vegada la veus menys, quan li treus el tema no en vol parlar, et menteix. És una addicció que és visible. La persona canvia molt i és en aquest moment quan s'ha de demanar ajuda".

En aquesta teràpia, la primera pregunta que els fan és: "l'estimes o el necessites?". I, de fet, segons ACENCAS, el que més costa és que acceptin que estan sent maltractades. En molts casos, són els familiars els que les aconsellen a sotmetre's a aquest tipus de teràpia.

Cada vegada són noies més joves les afectades. L'Associació ha detectat que en 10 anys, la mitjana d'edat de les dones que van a teràpia ha passat de ser de 45 anys als 35. De fet, la noia més jove que han atès aquest any té 15 anys. Els motius, diuen, estan sobretot vinculats als valors socioculturals que s'inculca als joves. En molts casos, a través de la música, com el reggaeton, o pel·lícules. Una idea que no només avala l'associació, sinó altres especialistes com la psicòloga Elena Garrido: "les pel·lícules d'amor, de la típica a Nova York que a la noia li passa alguna cosa, fins a pel·lícules juvenils com ‘Crepúsculo’, ‘A tres metros sobre el cielo’, etc. El patró sempre és molt similar: dona dèbil que troba algú que la rescata d'alguna cosa innecessària. Ubica a la dona com algú que no tindrà més oportunitat de trobar parella si perd aquella".

Els experts estan d'acord a dir que s'ha d'actuar de base, amb l'educació. En aquest sentit, una enquesta del CIS de l'any 2015 revelava que un 33% de joves estarien disposats a deixar que la seva parella els hi controlés el mòbil. Per això, reclamen més polítiques i protocols d'actuació per controlar i prevenir la dependència emocional.

La Charo va estar casada 20 anys amb el seu marit. Fa 5 que el va deixar. Aquest és el seu testimoni.

El testimoni de la Charo

03:02

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001391384/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00