Últimas noticias Hemeroteca

, 21 de de 2019

Otras localidades

Roser Duró: "he tingut el privilegi d'estar al costat de gent que val molt"

L'esposa del primer cap de Govern del país repassa per primer cop a un mitjà de comunicació la seva trajectòria vital, testimoni d'excepció dels canvis històrics viscuts al Principat els darrers cinquanta anys

El primer capítol de la sèrie SER Dona l'hem dedicat a Roser Duró i Ribó.

L'esposa del primer cap de Govern d'Andorra ha rebut Ester Pons i ha mantingut per primer cop amb un mitjà de comunicació del país una llarga conversa en la què ha repassat la seva trajectòria personal i professional.

Roser Duró ha estat testimoni d'excepció de moments històrics per al país, entre ells, l'ingrés d'Andorra a les Nacions Unides el 1993.

Duró ha destacat tenir "el privilegi d'estar al costat de gent que val molt" al llarg de tota la seva vida.

La primera persona que la va marcar va ser Madamme Huguet, la seva mestra a l'escola francesa de Sant Julià amb qui va descobrir el plaer de la lectura. "A casa no teniem molts llibres i ella me'ls prestava".

Amb només 17 anys va decidir marxar a Anglaterra per fer d'au pair seguint els passos de la seva germana, avançant-se per tant a les dones del seu temps. Una experiència que li va fer recaure en una família d'un historiador d'Òxford amb la que, segons explica, va rebre una "lliçó d'humilitat" . Allà va conèixer una de les seves gran amigues, l'Elke, amb qui fins avui maté una gran amistat.

Posteriorment va tornar al Principat per casar-se amb Òscar Ribas amb qui l'unia ja una amistat des dels 13 anys.

Roser Duró ha explicat la seva relació amb Ribas, especialment durant l'etapa de cap de Govern, tot assegurant que "ens hem repartit molt bé les tasques". Fruit de la relació han nascut cinc fills, cap dels quals es dedica a la política, cosa que Duró agraeix. "Farien molt bona feina però no els desitjo els malestars que genera".

Al costat de Ribas diu haver après "la tolerància" de saber escoltar tothom i assegura que "tinc el privilegi de caure bé", a l'igual que el d'haver estar testimoni d'excepció de grans moments per al país com l'ingrés d'Andorra a l'ONU. "No et pots imaginar l'emoció d'aquell dia" diu. I afegeix: "a Andorra no es va mesurar la importància d'aquell acte".  Recorda que abans de l'ingrés, hi van estar dos dies retirats a la costa treballant el discurs d'adhesió al què ella va aportar "alguns detalls".

Diu no ser "bona en res" però "m'interessa tot". S'autodenomina "inquieta i curiosa" i gran lectora. "He estat privilegiada perquè era la petita d'una gran família i amb moltes dones" i un pare obert de mires, i ha assegurat que "no tothom pot dir que ha fet sempre el què ha volgut". Explica haver tingut una infantesa difícil però feliç que l'ha ajudat a "construir-se".

Reivindica l'espai d'un mateix i per això explica que, quan tenia els nens petits, almenys un cop a l'any, marxava d'escapada amb ells, cosa molt mal vista aleshores. "Crec que tenir espai per a un mateix és imprescindible".

L'entrevista a Roser Duró és la primera d'una sèrie de deu amb dones rellevants del país amb les què reescriure la història dels darrers cinquanta anys d'Andorra des d'una perspectiva de gènere. S'emeten un cop al mes dins l'Hora Andorra, sota la direcció d'Ester Pons.

SER Dona és un espai patrocinat per l'Àrea de Polítiques d'Igualtat del Ministeri d'Afers Socials, Justícia i Interior.

 

 

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?