Sábado, 19 de Septiembre de 2020

Otras localidades

Es disparen els alumnes de màster

En els últims 10 anys, el nombre d'estudiants catalans que complementen la seva carrera universitària s'ha multiplicat gairebé per cinc

Alumnes universitaris assisteixen a una classe

Alumnes universitaris assisteixen a una classe / UNICAJA (Europa Press)

Els estudiants de màster han crescut exponencialment a Catalunya en l'última dècada. Si el curs 2007-2008 van cursar estudis post-universitaris oficials unes 8.400 persones, el curs 2016-17 van ser prop de 40.000, però els actors implicats discrepen sobre les possibles causes d'aquest increment. Des del Sindicat d'Estudiants, Borja Latorre denuncia que és una conseqüència inevitable del pla Bolonya i de les exigències d'un mercat laboral que, segons ells, obliga indirectament els estudiants a pagar els entre 3.000 i 4.000 euros que costen si volen ser competitius a l'hora de trobar feina.

El món de la universitat no ho veu així. Joan Elias, rector de la UB i vicepresident de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques, creu que els joves senzillament han aprofitat els anys de crisi per seguir formant-se. De fet, Elias recorda que un grau universitari ja és suficient per inserir-se al món laboral i que els màsters no són imprescindibles.

El cert és que, segons el Departament d'Empresa i Coneixement, més de 4.000 estudiants sí que es veuen obligats a allargar els seus estudis un cop acabada la carrera si volen dedicar-se a la professió que desitgen. Un requisit que va a l'alça. És el cas, per exemple, d'advocats, enginyers o professors de secundària.

Un 25% de fracàs

Un de cada quatre estudiants que s'apunta a un màster a Catalunya acaba abandonant-lo abans de finalitzar i, per tant, no aconsegueix el títol. Segons el Departament d'Empresa i Coneixement, les causes són diverses però l'abandonament és superior en aquells que cursen aquests estudis a distància. Tot i això, la Generalitat considera satisfactòri aquest 75% de superació.

Més de la meitat dels alumnes que van cursar un màster el curs 2016-2017 ho van fer en ciències socials i jurídiques... i la majoria va fer-ho en universitats públiques, sent la Universitat de Barcelona la que més estudiants post-universitaris va tenir matriculats.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?