Sociedad

Els estudiants tallen la Diagonal

Prop de 300 alumnes han passat la nit a la Facultat de Lletres de la UAB i han muntat barricades amb contenidors i altres elements de mobiliari urbà

Mestres i professors també s'uneixen a les aturades

Grup d'estudiants que han tallat la Diagonal / Elisenda Rosanas ACN

Barcelona

Estudiants han tallat aquest matí la calçada central de l'avinguda Diagonal de Barcelona en una manifestació que es dirigeix cap als Jardins de Gràcia, on es reuniran els estudiants per partir cap a la manifestació que s'inicia a plaça Universitat.

Producte d'aquesta mobilització estudiantil, que s'ha iniciat a la Zona Universitària, la Guàrdia Urbana ha desviat el trànsit, segons ha informat l'Ajuntament de Barcelona.

Aquest tall es suma als estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que han tornat a bloquejar els accessos al Campus de Bellaterra en la segona jornada de vaga per exigir que s'apliqui la rebaixa del 30% de les taxes universitàries que va aprovar el Parlament el 2016. Segons ha explicat la portaveu del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Laia Casas, la previsió és que aquest dijous es repeteixi el seguiment massiu de la protesta que va registrar-se dimecres. Prop de 300 alumnes han passat la nit a la Facultat de Filosofia i Lletres i han tallat els principals accessos al recinte a primera hora del matí. Alhora, de nou han muntat barricades amb diferents elements de mobiliari a les entrades principals de les facultats.

Els estudiants que han dormit a la UAB s'han desplaçat fins la plaça Cívica amb bengales i des d'allà s'han repartit en diferents piquets informatius. Com ja van fer dimecres, els joves han bloquejat els accessos viaris al Campus de Bellaterra, muntant barricades amb contenidors als eixos sud i central, i també han barrat el pas als pocs alumnes que han intentat arribar a la UAB amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). En paral·lel han construït barricades a les principals de les facultats amb diversos elements de mobiliari com portes i taules.

Mestres i professors s'uneixen a les aturades

Mestres i professors estan cridats a fer vaga aquest dijous per reclamar una millora de les condicions laborals del personal docent i de la qualitat de l'ensenyament. La convocatòria la fa bona part dels sindicats de l'ensenyament públic, que reclamen la reversió de les retallades i la recuperació de les condicions laborals de mestres i docents anteriors a la crisi econòmica. A aquest col·lectiu s'hi sumaran els professors universitaris, que celebraran el segon dia de mobilitzacions després que ja hagin sortit al carrer el dimecres. També protesten per la precarietat laboral, en una mobilització que neix de les queixes dels professors associats i que s'ha estès a la comunitat universitària, on ha trobat el suport dels estudiants. El Departament de Treball ha dictat com a serveis mínims que hi hagi un docent per cada quatre aules d'Infantil i Primària. També hi haurà un professor per cada tres unitats d'Educació Especial, en aquest cas fins als 16 anys. Serà obligatori que hi hagi una persona de l'equip directiu per cada centre, un terç del personal de les llars d'infants i un terç dels monitors de menjadors i d'activitats complementàries, per una qüestió de seguretat. També hi ha una convocatòria de l'IAC que afecta tot el personal docent i no docent.

A la jornada de vaga convocada per USTEC-STEs, ASPEPC-SPS, CGT i COS no s'hi han sumat CCOO i UGT. Sí ha rebut, en canvi, el suport de Docents per la República. Els convocants denuncien que les "retallades que es van aplicar de forma extraordinària" al principi de la crisi "encara no han estat revertides" i alerten del "greu deteriorament de les condicions del treball" i de "la qualitat de l'ensenyament públic". També lamenten que el sistema està "endèmicament infrafinançat". Entre les reivindicacions, exigeixen a les forces polítiques 7.200 professors més.

També denuncien el Decret de Plantilles, que permet la "selecció arbitrària de personal", i que ha "malmès el funcionament democràtic dels centres". Per això, en demanen la retirada. A més, exigeixen la conversió dels terços de jornada en mitges jornades, l'increment del personal de suport a la docència per atendre la diversitat i la consolidació dels llocs de treball del personal interí en un canvi del model d'oposicions.

Altres reivindicacions són el retorn a l'horari de permanència del professorat de secundària a 24 hores i la reducció de les ràtios per al curs que ve a un màxim de 22 alumnes a Primària i 27 a Secundària, i de 20 a 25 alumnes, respectivament, per al curs 2020-2021.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00