Hora 14 CatalunyaHora 14 Catalunya
Actualidad

Tenir VIH envelleix

El sistema immunitari de la gent que sobreviu al VIH es degrada abans i això té conseqüències directes sobre la seva salut. Inevstigadors catalns treballen per millorar les seves condicions de vida

Tapissos desplegats a la plaça Sant Jaume de Barcelona amb motiu del Dia Mundial de la Sida. / Mar Vila ACN

Cataluña

L'any 1996, es van començar a distribuir els medicaments antiretrovirals que permetien combatre el VIH  i que aquest deixés de matar. Una bona notícia que, alhora, tenia una conseqüència directa: les persones infectades viurien més anys, però ho farien desgastades per la malaltia.

L'institut de recerca IrsiCaixa i la Fundació Lluita contra la Sida estan investigant les conseqüències del VIH en la gent més gran i les conclusions són clares: el seu sistema immunitari envelleix abans i, per tant, són més propensos a patir patologies renals, osteoporosi, malalties cardiovasculars, deteriorament cognitiu i, fins i tot, alguns càncers.

Ho apunta Julià Blanco, investigador de l'Irsicaixa, que insisteix que un diagnòstic precoç evitaria aquestes situacions: "Si diagnostiquem aviat, el tractament bloqueja el virus, evita que el sistema immunitari hagi de treballar contínuament i l'impacte és molt menor".

Segons els experts, aquest envelliment prematur vinculat al VIH anirà, inevitablement, a més. Actualment, més de la meitat dels pacients que atenen a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (un centre de referència en aquesta malaltia) ja supera els 50 anys.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00