Sociedad

Més joves amb mòbil que mai

Un 70% dels nens i adolescents catalans d'entre 10 i 15 anys ja tenen telèfon propi

Norma Vidal ACN

Cataluña

En els pitjors anys de la crisi econòmica, l'accés dels adolescents catalans a la telefonia mòbil va caure més de 10 punts, però a partir del 2013 les xifres van començar a remuntar. Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística, actualment 2 de cada 3 nens i joves catalans d'entre 10 i 15 anys tenen un mòbil propi. Això és un 30 per cent més que fa 5 anys i la xifra més alta de la història.

L'historiador i consultor digital Genís Roca recorda que moltes vegades són els pares els que prefereixen donar un telèfon als seus fills per estar més tranquils. Això passa, sobretot, amb els més petits: "Necessiten aquesta garantia que, si passa qualsevol cosa, els podran localitzar, especialment en entorns urbans".

En canvi, quan es tracta d'adolescents, l'ús d'aquest dispositiu canvia: tenen connexió a internet, perfils a les xarxes socials i normalment els pares es queixen perquè passen massa temps enganxats a la pantalla. Però Roca adverteix: "Fan el que ha vist a casa. Si els pares aturen una conversa amb algú per contestar una trucada de mòbil, el nano reprodueix aquestes conductes".

En famílies urbanes, de pocs membres i que compten amb ingresos mitjans, l'ús del mòbil entre joves es dispara per sobre del 80 per cent. En canvi, en entorns més rurals, amb famílies més nombroses i ingressos més baixos... amb prou feines superen el 50 per cent.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00