Sociedad
TREBALL

Els sindicats presentaran batalla a Europa contra les lleis laborals

El paquest legislatiu que previsiblement s'aprovarà aquest dijous situarà Andorra al nivell dels països de l'est segons el SEP

Denuncien que generarà precarietat laboral i neutralitzarà la pressió dels sindicats

Iniciaran contactes tant davant representants de la UE com del Consell d'Europa

Manifestació de funcionaris durant la vaga convocada pel sector públic el passat mes de març. / Arxiu J.R. MARINA

Andorra la Vella

Els sindicats presentaran batalla a Europa contra la reforma laboral que es debat al Consell General.

El SEP denunciarà davant els sindicats europeus d'educació el nou marc legal laboral que és previst que s'aprovi entre avui i demà al parlament.

El sindicat de l'ensenyament públic vol així posar les qüestions laborals i sindicals a l'agenda de la Unió Europea en el decurs de la negociació de l'acord d'associació en mostrar-se totalment contrari al paquet legislatiu que s'aprovarà avui. Així ho ha manifestat a través d'un comunicat.

Malgrat ser un sindicat representatiu del sector públic, el SEP també té afiliats del sector privat, bàsicament treballadors dels serveis de cuines i menjadors dels col·legis i el personal de l'escola especialitzada de Meritxell.

El SEP creu que les noves lleis laborals representen un retrocés en els avenços socials del país. L'abaratiment de l'acomiadament i les mesures, al seu entendre excessivament restrictives, en la regulació del dret de vaga suposen, al costat de la reforma a la baixa de la llei de la funció pública, "el míssil ideal que situa Andorra en un context molt similar a la majoria de països de l'Europa de l'est".

Alhora el SEP es mostra molt preocupat per la fòrmula utilitzada per aprovar els textos, la llei qualificada, que en la seva opinió "blinda les diposicions legals" i dificulta la seva posterior modificació.

El sindicat de l'ensenyament públic creu que les noves lleis laborals contribueixen a "posar el peu sobre el treball precari i les limitades condicions socials dels treballadors del país".

I anuncia la posada en marxa dels seus contactes a nivell europeu amb ETUCE, la branca europea de la Internacional de l'Educació, perquè els representants europeus encarregats de la negociació de l'acord d'associació amb Andorra escoltin els treballadors del país com al seu moment van fer amb els representants de la patronal andorrana (CEA).

A més, anuncien que ETUCE exigirà diversos informes i orientacions adreçats a les institucions andorranes al respecte, cosa que també situarà dins l'agenda europea els aspectes laborals del Principat.

El SIPAAG se suma

De la seva banda, el Sindicat de l'administració general, SIPAAG, s'ha sumat a la iniciativa dels mestres i també presentarà batalla a Europa.

En concret, ho farà davant el Consell d'Europa qui ja enguany va denunciar les prestacions per malaltia i per accident laboral o malatia professional per incompliment de la Carta social europea.

El SIPAAG també ha anunciat la voluntat d'establir relacions amb d'altres organitzacions sindicals d'àmbit internacional per denunciar el què consideren el menysteniment a les organitzacions andorranes per part dels dirigents polítics del país als que acusen d'actuar amb abús de poder a favor de les oligarquies.

El sindicat públic creu que les lleis laborals que sortiran del Consell General perpeturan la injusticia i la desigualtat, amb la rebaixa de l'acomiadament per als empresaris,  l'increment de la precarietat laboral i l'absència de mesures efectives per combatre la bretxa salarial, entre d'altres.

Marisol Fuentes Pérez

Marisol Fuentes Pérez

Periodista llicenciada per la UAB. Des del 2007, directora de Ràdio SER Principat d’Andorra, emissora...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00