Sociedad
TREBALL

Tira endavant el nou codi laboral que amplia la baixa maternal als cinc mesos

Sí majoritari al text, que rebaixa el cost de l'acomiadament un 27% i redueix el preavís a 30 dies

El nou text entrarà en vigor l'1 de febrer

El conseller demòcrata i ponent del codi de relacions laborals, Josep Anton Bardina, conversant amb els socialdemòcrates Rosa Gili i Gerard Alís abans de l'inici de la llarga sessió que va aprovar aquest dijous el nou text. / M.M. ANA

Andorra la Vella

El consell general aprova la llei de relacions laborals, després de més de cinc hores de debat intens.

El text ha comptat amb el suport dels demòcrates, els liberals i Unió Laurediana+Independents de la Massana, i amb els vots en contra del PS, Moviment progressista SDP, i la consellera general independent Sílvia Bonet.

Els més crítics han estat els socialdemòcrates, que han vist desestimades les seves 35 reserves d'esmena presentades a l'articulat. La consellera general Rosa Gili, ha lamentat que representi només la voluntat d'una part i augmenti la precarietat laboral en un país on no hi ha una prestació d'atur contributiva.

Amb tot, Gili ha assenyalat algunes millores que incorpora el text, com ara l'excedència per l'exercici de càrrecs públics, la regulació del teletreball o l'ampliació de la baixa de maternitat a les 20 setmanes. Aquests últims punts també els han destacat els liberals, així com els consellers d'Unió Laurediana + Independents de la Massana, que consideren que després del treball en comissió s'ha aconseguit un redactat que respon millor a la necessitat de treballadors i empresaris.

De la seva banda, el conseller per SDP, Víctor Naudi, ha criticat que s'abarateixi l'acomiadament i que s'agreugi la situació de la classe treballadora, i la consellera independent Sílvia Bonet que es promogui la precarietat i la temporalitat laboral.

Des del Govern i el grup demòcrata, però, han defensat la normativa, destacant que millora el codi de relacions vigent i s'adapta a la realitat del país, tal i com haposat de relleu el conseller general Josep Anton Bardina, ponent del text.

Cal destacar que a proposta d'UL+IM s'ha acordat que la llei entri en vigor l'1 de febrer i no l'1 de gener, tal i com estava previst. D'aquesta manera, les empreses tindran més temps per adaptar-se als canvis, una petició que, recordem, va fer la Confederació Empresarial Andorrana, que demanava una moratòria de tres mesos.

Principals novetats

Les principals novetats que presenta el nou codi de relacions laborals és l'ampliació de la baixa de maternitat fins els 5 mesos i la de paternitat a 15 dies.

L'altra novetat destacada és l'abaratiment de l'acomiadament que, segons el PS, se situaria un 27% per sota per als empresaris a partir d'ara. A més, el període de preavís es rebaixa de 90 a 30 dies i la comunicació de baixa voluntària de l'empleat també es redueix a 15 dies.

El període de prova també varia i passa a ser de dos mesos. Es creen noves formes de contracte com el de relleu i el dec continuïtat de la vida laboral per a aquelles persones que vulguin continuar treballant després d'arribar a l'edat de jubilació. Així mateix i per primer cop es regula el teletreball així com l'acomiadament col·lectiu, que el Govern haruà d'autoritzar prèviament en el cas que se superi el 10% de la plantilla.

Es fixa un màxim de 12 hores setmanals pel que fa a les hores extres permeses que es pagaran sempre un 40% per sobre del sou.

S'atorguen permisos especials per a la cura de fills malalts que no seran retribuïts, i l'excedència al sector privat per exercir un càrrec públic.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00