Hora 14 CatalunyaHora 14 Catalunya
Actualidad

Més precarietat per a les dones

Per primera vegada són elles les que fan la majoria d'hores extra no remunerades. Abans de la crisi, eren els homes els qui més treballaven sense cobrar

ACN

Cataluña

Que algú treballi més del compte i no se li pagui aquest esforç afegit no és nou, però les xifres no només no milloren, sinó que van a pitjor. En el que portem d'any, el percentatge d'hores extra no remunerades ha crescut 6 punts a Catalunya i, ara, gairebé la meitat de totes les hores extraordinàries que es fan ni es paguen ni es compensen amb dies de festa.

Les dones treballadores ho estan patint d'una manera especialment intensa. Si, fa 10 anys, elles feien el 39% d'aquestes hores regalades a les empreses, ara ja en fan la majoria: el 54%. Segons el secretari de treball i economia de Comissions Obreres, Ricard Bellera, aquest canvi de tendència respon, bàsicament, a un menyspreu cap a les feines més feminitzades. "Sembla que treballar amb màquines tingui més valor que treballar amb persones", apunta.

Per sectors, la majoria d'hores extra impagades es concentren en personal tècnic, científic o intel·lectual, cosa que preocupa especialment els autors de l'estudi perquè, diuen, "afecta directament al que hauria de ser el moll de l'os de l'economia catalana".

A nivell estatal, les xifres són molt similars i també són les dones les que menys cobren aquestes hores de feina extraordinària.

Només 1 de cada 3 autònoms són dones

Cada cop més veus apunten que un major lideratge femení fa les empreses més eficients i igualitàries, però les dones emprenedores encara estan en clara minoria.

Segons un estudi del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya, actualment, només el 33 per cent dels autònoms catalans són dones. Un dels seus autors, Pere Castell, creu que només és qüestió de temps: "Abans de treballar pel seu compte, tothom vol guanyar experiència com a assalariat. La dona va entrar al mercat laboral més tard, per la qual cosa cal preveure que la igualtat entre autònoms i autònomes arribarà més endavant".

El percentatge de dones autònomes a Catalunya és similar a la mitjana europea, però encara està per sota de països com Alemanya, França, el Regne Unit o Portugal.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00