Hoy por Hoy GironaHoy por Hoy Girona
Actualidad

El CAP de Banyoles atén cada any 90 persones amb complexitat en malalties mentals

El 2015 va posar en marxa un pla d'integració social i sanitària

Els permet detectar malalts que pateixen també exclusió social

CAP de Banyoles / ICS Girona

Girona

El Centre d'Atenció Primària de Banyoles atén cada any 90 pacients amb malalties mentals. Ha estat la primera comarca a posar en marxa un pla d'integració social i sanitària, que els permet detectar malalts que pateixen també exclusió social. L'apliquen des de 2015.

Majoritàriament són pacients joves, per sota dels 60 anys, que pateixen malalties mentals greus com l'esquizofrènia des que tenien 20 o 30 anys. Aquesta malaltia, si no està controlada i és de gravetat, els pot fer no tenir bons hàbits i, segons els metges, poden caure en altres complicacions greus, per exemple, al cor o als pulmons. A això, s'hi suma l'aïllament social, que els fa fràgils i necessiten una atenció més completa. Entre psiquiatres, metges d'atenció primària i els serveis socials fan una anàlisi individualitzada, per fer un seguiment. Moltes vegades, però, costa que acceptin que s'estudiï el seu cas. Irene Veganzones és metge de família del CAP de Banyoles.

Irene Veganzones: "A vegades costa que vulguin entrar en ruta"

00:24

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000176751/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

El seguiment és continu i constant, tot i que hi ha èpoques en què els especialistes intervenen més que d'altres. El CAP d'Olot també ha incorporat des de fa poc aquest pla i, properament, ho incorporaran a centres de l'Empordà.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00