Més de 2.000 carpins daurats al Pantà de Vallvidrera
Un operatiu de pesca al pantà del Parc Natural de Collserola ha permès comprovar que a finals d'estiu s'hi van abocar il·legalment uns 2.600 exemplars d'aquesta espècie asiàtica invasora
Barcelona
L'equip del Parc Natural de Collserola va encarregar un dispositiu de pesca elèctrica i pesca amb nansa a principis de desembre després de detectar que algú havia abocat il·legalment una gran quantitat de carpins daurats al Pantà de Vallvidrera a finals d'estiu. Un dels biòlegs del parc natural, Francesc Llimona, ha explicat a SER Catalunya que calculaven que se n'havien abocat un miler, però la realitat és que n'hi havia més del doble. “Vam treure 95 quilos de peixos i calculem que al pantà hi hauria més de 2.600 exemplars”.
El dispositiu de pesca al pantà va durar tres dies i va servir per treure més de 1.900 carpins i també algun exemplar de misgurn, una altra espècie exòtica asiàtica alliberada il·legalment. La resta de carpins no s'han pogut retirar.
Segons Llimona, aquest abocament de carpins d'autor o autors desconeguts ha malmès força el fons del pantà, que des de la primavera passada tornava a tenir moltes algues i granotes reinetes. "Els carpins no són animals especialment carnívors, però remenen el fons i això afecta el mantell de vegetació, enterboleix l’aigua i en degrada la qualitat". Llimona assegura que "ha estat una actuació desafortunada" i que tenen clar que "no es tracta d’un alliberament puntual d’un particular fet amb bona intenció”.
Des del Parc Natural de Collserola reconeixen que l’alliberament d’espècies és una pràctica força habitual, “però mai són abocaments tant quantiosos”. De fet, cada dos o tres anys, a l'estiu, buiden el pantà i retiren totes les espècies exòtiques que hi troben per tal de conservar la flora i la fauna autòctones.