Sociedad

Espanya, a favor d'un Mediterrani lliure de fums

El govern espanyol es mostra favorable a declarar una àrea de control d'emissions al Mediterrani com ja s'ha fet al Bàltic, el Mar del Nord i el Canal de la Mànega

https://pxhere.com

Barcelona

El govern espanyol es mostra favorable a declarar el Mar Mediterrani una zona lliure de fums com ja s'ha fet al Bàltic, el Mar del Nord i el Canal de la Mànega. Aquesta mesura obligaria als vaixells que operen en aquest mar a reduir dràsticament les emissions de sofre i diòxid de nitrogen i milloraria la qualitat de l'aire de ciutats costaneres com Barcelona.

L'únic requisit que posa Espanya per crear aquesta zona de baixes emissions marítimes tècnicament coneguda com a ECA (Àrea de Control d'Emissions), és que es faci a tot el Mediterrani i no només a la ribera nord. Així ho ha fet saber el conseller tècnic de Seguretat i Medi Ambient de la Direcció General de la Marina Mercant del Ministeri de Foment, Juan A. Lecertúa, en el marc de la Jornada sobre els beneficis mediambientals i socioeconòmics de la creació d’una Àrea de Control d’Emissions a la Mar Mediterrània organitzada per l’Aliança Mar Blava i l’Ajuntament de Barcelona, entre d’altres, aquest dimarts a Barcelona.

Lecertúa ha afirmat que “la posició d’Espanya és clara: donar suport a una ECA al Mediterrani sempre que es faci en el marc de l’Organització Marítima Internacional i englobant tot el Mediterrani". És a dir, descarten una ECA només europea, cal incloure també els països del nord d'Àfrica.

En aquest mateix sentit, la cap de la Demarcació de Costes a Catalunya del Ministeri per a la Transició Energètica, Maria Toledano Gutiérrez, ha afirmat també en aquesta jornada que estan "totalment a favor de la creació d'una zona de control d'emissions a tot el Mediterrani per tal que afecti a tots els vaixells que naveguen per aquest mar". Espanya se suma així al posicionament de França, Itàlia, Marroc, Argèlia o Mònaco que també són favorables a la creació d'una ECA al Mediterrani.

Als mars on ja s'han declarat aquestes zones de baixes emissions la contaminació s'ha reduït a la meitat, amb beneficis notables en la salut dels països costaners. En els propers mesos l'Organització Marítima Internacional debatrà la possibilitat de declarar una ECA al Mediterrani.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00