Sociedad

El cigne fugia del fred

L'animal que va aparèixer divendres deambulant pel barri de la Vall d'Hebron va caure del cel exhaust en una migració improvisada i fora de temporada

Departament de Territori

Barcelona

El cigne cantaire que va aparèixer divendres deambulant pels carrers de Barcelona va caure del cel exhaust fugint del fred del nord d’Europa. És el que han conclòs els tècnics que l’estan tractant al Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa.

Segons ha explicat a SER Catalunya un dels tècnics del Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori, Ricard Gutiérrez, els veterinaris han constatat que el cigne no té cap malformació o fractura atribuïble al fet d'estar en captivitat. Els únics símptomes que presentava divendres, quan unes veïnes del barri de la Vall d'Hebron el van trobar al carrer, són "cansament, deshidratació i falta de pes". Senyals que evidencien, diu Gutiérrez, que l'animal va decidir aturar-se a Barcelona després d'un llarg viatge improvisat fugint del fred. A Galicia també se n’ha vist algun aquest hivern, però anaven en grup.

Els cignes cantaires crien a Sibèria i al nord d’Escandinàvia i a la tardor, quan han de migrar al nord d’Europa, s'engreixen. I a la primavera, pel viatge de tornada, fan el mateix. Només en casos excepcionals, quan fa molt fred, tornen a emprendre el vol cap al sud. Quan fan això, explica Gutiérrez, surten sense preparar-se, “con lo puesto”, sense reserves energètiques i per això es desgasten i pateixen. En aquest cas, detalla, “s’ha aprimat molt i ha caigut enmig de la ciutat exhaust, cansat i sense forces ni per arribar al Llobregat”.

A Catalunya és la tercera vegada que se'n veu un en 25 anys. “L’any 1985 hi va haver una forta glaçada al nord d’Europa i també se’n van veure a Catalunya”.

L’alliberaran aviat a Catalunya

L'animal, que és adult, és al Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa des de divendres i evoluciona bé. La intenció de l’equip del centre és alliberar-lo aviat en algun aiguamoll de Lleida perquè acabi de passar l’hivern acompanyat d’altres aus que aquest hivern han migrat a Catalunya. “Allà hi ha algun exemplar de cigne mut que se li assembla”.

Han descartat el Delta del Llobregat pels avions del Prat i el Delta de l’Ebre per la forta pressió cinegètica.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00