Últimas noticias Hemeroteca

Almenys 5 anys i 81 milions d'euros: el cost de buidar Vacamorta

  • Ho diu l'avantprojecte per buidar aquest espai de Cruïlles, on segueixen gairebé 3 milions de deixalles soterrades
  • El document que té la Generalitat sobre la taula planteja diferents alternatives i alguna pot durar més de 37 anys
  • L'estudi es decanta per construir un abocador nou per traslladar-hi els residus

Sota Vacamorta, s'amaguen gairebé 3 milions de tones de residus /

Buidar l'abocador de Vacamorta costarà entre 81 i 159 milions d'euros, segons els diferents escenaris que planteja l'avantprojecte, al qual ha tingut accés Ràdio Girona. Cap de les alternatives proposades permet buidar el dipòsit en menys de 5 anys i una opció -a través del mètode Landfill mining- pot costar fins i tot 37 anys i 3 mesos.

L'única opció viable, segons l'informe, per treure les escombraries en només 5 anys és enviar-les al futur dipòsit de Riba-roja d'Ebre. Però per no haver de traslladar la brossa de punta a punta de Catalunya, l'estudi es decanta per construir un abocador nou més proper, a menys de 80 quilòmetres de distància. No reduiria l'espai dels altres dipòsits i seria l'opció més barata, encara que comportaria buscar l'espai idoni, tramitar l'autorització ambiental (amb un termini estimat de 5 anys) i respondre a la previsible reacció dels futurs veïns del nou espai. En aquest cas, fer el nou abocador i dur-hi els residus tardaria gairebé 10 anys.

Tal·lussos d’excavació de les cel·les / ACR

Es preveu una màquina giratòria de 70 tones que permeti omplir un camió-banyera de 20 tones cada 5 minuts. En total, 120 camions al dia.

Tot plegat és una operació de gran envergadura, sense gaires precedents i que s'enfrontarà a "dificultats tècniques considerablement grans". Per això, abans de fer res, proposen més estudis per garantir l'estabilitat dels talussos, analitzar la quantitat de biogàs i evitar "possibles riscs als treballadors i veïns de la zona".

Fins al 2003

L'estudi explicita el que el conseller ja havia dit: que no trauran totes les tones de residus que hi ha soterrades perquè -segons el govern català- les sentències que anul·laven la llicència que es va donar el 2003 no inclouen els residus que s’hi van abocar de forma il·legal entre l’any 2000 i el 2003.

L'avantprojecte ho deixa clar: "El final de l'extracció serà la morfologia determinada pels residus dipositats fins a febrer de 2003".

L'ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní ho portarà al TSJC, que ja va estirar les orelles fa dos anys a la Generalitat per no fer res per treure totes les escombraries. L'alcalde Salvi Casas es vol queixar davant del jutge perquè hi deixaran les més de 300.000 tones abocades sense autorització entre 2000 i 2003: "Estem parlant de diverses sentències i l'abocador s'ha de buidar fins al minut 0", assegura.

Segons l'alcalde, està previst que a finals d'any comenci el concurs per les obres de buidatge.

Males olors

Durant dècades, els veïns han denunciat les males olors de l'abocador que -impulsades pel vent- es noten sobretot a la urbanització de Puigventós. També s'han queixat de la gran quantitat de gavines i ocells carronyaires que sobrevolen la zona, així com dels plàstics i bosses que s'han trobat escampades per camps dels voltants del dipòsit.

Cinc anys després de tancar-se l'abocador, al terme municipal de Cruïlles segueixen gairebé tres milions de tones de residus enterrats en quinze hectàrees sota diverses capes d'argiles.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?