Sociedad

"Si penses que un homicidi el resoldràs a la sala d'autòpsies anem molt malament"

Els micròfons de SER Catalunya han entrat en una sala d'autòpsies per veure com treballen els forenses i els tècnics en un cas real

Santiago Crespo, antropòleg forense / Anna Punsí CADENA SER

Barcelona

Uns cabells blancs fins sobresurten d'una bossa de plàstic força voluminosa, que embolcalla el cos d'un home gran, que ha mort fa unes 12 hores. Sobre la taula d'autòpsies, en una sala molt freda, al soterrani de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya a la Ciutat de la Justícia, l'antropòleg forense, Santiago Crespo i dues tècniques, Anna i Naila, ho tenen tot a punt per fer-li l'autòpsia.

Santiago Crespo, antropòleg forense: "Si penses que un homicidi el resoldràs a la sala d'autòpsies anem molt malament"

10:25

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001450057/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

La literatura i les sèries identifiquen els forenses amb la seva feina d'experts en homicidis, alguns molt complicats de resoldre. L'any 2017 però només van representar l'1'8% de totes les autòpsies que van fer. Solen durar més de 5 hores, a diferència de les convencionals que tenen enllestides amb una hora i mitja aproximadament. L'antropòleg forense, Santiago Crespo destaca que més enllà de l'autòpsia és clau l'aixecament del cadàver perquè "amb una bona feina conjunta amb la policia pots marxar del lloc amb línies d'investigació. Si penses que un homicidi el resoldràs a la sala d'autòpsies anem molt malament".

Els forenses catalans van fer el 2017, segons les últimes dades disponibles, un total de 3.728 autòpsies, una mitjana de 10 exàmens cada dia. D'aquestes, un 58% van ser morts naturals. La resta i per aquest ordre van ser: accidents (740), suïcidis (511) i homicidis (69). En un 6% dels casos (226) no poden arribar a saber la causa de la mort i les anomenen autòpsies blanques.

Anna Punsí

Moltes són persones grans que no haurien d'acabar a la taula d'autòpsies. Però no hi ha cap metge que en certifiqui la mort i el jutge ordena als forenses que investiguin. "Per damunt de tot hem de pensar que ho ordena un jutge i si diu, encara que tingui 150 anys li fas l'autòpsia, es fa i s'ha acabat". I recorda que com a pèrits judicials tenen una paper fonamental en els judicis. "Allà no pots anar i dir crec que tenia unes 90 ganivetades perquè et diran, què vol dir, unes 90?".

Les tècniques s'ocupen d'obrir els cadàvers perquè els forenses puguin disseccionar els teixits dels òrgans. Abans els pesen. El cervell sol pesar un quilo 100 grams i el cor uns 400 grams.

A Catalunya hi ha 191 forenses capacitats per fer autòpsies. Es calcula que cada metge assumeix de mitjana uns 250 casos a l'any. "Aquest estiu passat vam tenir un dia amb més de 20 cadàvers i un cop de setmana vaig haver de fer-ne 11 entre dissabte i diumenge, va ser esgotador", reconeix Crespo, que té 24 anys d'experiència, i que es va desmaiar quan va veure el primer cadàver.

"Has de servir per aquesta feina perquè de vegades et toquen casos molt durs com nens", explica Naila, una de les tècniques forenses, amb més de 10 anys d'ofici. La seva companya Anna, amb la mateixa experiència, diu que intenten no saber res de la vida, ni de la família de les persones a qui fan l'autòpsia. "És feina, no els deshumanitzem però no coneixem la seva història i és millor no conèixer-la". A més, mira de no endur-se la feina a casa. "Pot ser que algun cas et pugui afectar però s'intenta que la feina es quedi aquí".

Anna Punsí

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00